Mediejätten Bonnier styckas upp – ägaren öppnar för utförsäljning

Bonnier
Mediejätten Bonnier styckas upp – ägaren öppnar för utförsäljning

Tomas Franzén, Ulrika Saxon och Johan Kleberg. Foto: press

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

“En av de viktigaste nyheterna på många decennier i den nordiska medieindustrin”.

Sent på måndagseftermiddagen kommer beskedet som lär skaka om den svenska medieindustrin rejält. Familjen Bonnier har bestämt att dela upp sin mediekoncern i åtta olika, helt fristående delar.

Det kanske inte låter så dramatiskt men med tanke på att Bonnier-koncernen kontrollerar betydelsefulla mediebolag som Dagens Nyheter, Expressen, Adlibris och inte minst Bonnierförlagen så kan beskedet få långtgående följder.

I Bonnier-ägda Dagens industri skriver redaktionschefen och den mångåriga medarbetaren Jonas Jonsson:

“Beskedet att Bonnier-koncernen stöps om i grunden är en av de viktigaste nyheterna på många decennier i den nordiska medieindustrin”.

Uppdelningen kommer kort efter att Bonnier-koncernen gjort upp med Telia om en försäljning av Broadcasting-delen, där bland annat TV4 ingår. Om affären får klartecken från konkurrensmyndigheterna så trillar drygt 9 miljarder kronor in på Bonnier-koncernens konto och i ett slag minskar skuldsättningen rejält.

Det är affären med Telia som nu öppnar för omstöpningen av den övriga koncernen.

“Affären stärker såväl Broadcasting som våra övriga bolag, och ger Bonnier finansiell styrka och handlingsfrihet framåt. Samtidigt som vi blir en mindre koncern, får vi utrymme att bli offensivare avseende både investeringar och förvärv”, säger Bonniers styrelseordförande Carl-Johan Bonnier i en kommentar.

Styckningen av Bonnier-koncernen innebär att verskamheten delas upp följande separata dotterbolag:

  • Adlibrisgruppen, vd Johan Kleberg
  • Books, vd Håkan Rudels
  • Broadcasting, vd Casten Almqvist
  • Business to Business, vd Karmo Kaas-Lutsberg
  • Magazines, vd Lars Dahmén
  • News, vd Anders Eriksson
  • SF Studios, vd Michael Porseryd
  • Ventures, vd Ulrika Saxon


I Bonnier ingår också Bonnier Fastigheter, som leds av vd Tomas Hermansson och Boninvest som leds av Erik Haegerstrand. Dessa två enheter påverkas inte i omorganisationen.

Uppstyckningen bäddar för att en eller flera enheter kan komma att säljas eller börsnoteras. Tidigare har tidningsdelen inom Bonnier med bland annat Dagens Nyheter varit börsnoterad.

I en intervju med Dagens Industri flaggar styrelseordföranden Carl-Johan Bonnier för framtida försäljningar. På en direkt fråga om uppdelningen kan innebär att delar av verksamheten säljs ut svarar han:

”Ja det kan det göra, men som huvudregel kommer vi att fortsätta att vara extremt långsiktiga ägare i helägda dotterbolag".

En pjäs som nätbokhandeln Adlibris skulle också vara intressant för externa köpare men dagens besked kom oväntat och det kommer sannolikt ta tid innan det utkristalliseras vilka bolag som blir kvar i Bonnier-familjens ägande.

I ett pressmeddelande skriver företaget att förändringen ska vara genomförd i januari nästa år.

“I samband med det kommer Bonnier AB och moderbolaget Bonnier Holding att sammanföras i ett renodlat och mindre ägarbolag. Tomas Franzén kommer under hösten att driva arbetet med förändringarna. Efter att ha avslutat uppdraget som vd och koncernchef för Bonnier AB kommer Tomas Franzén sedan att vara styrelseordförande i News, Broadcasting och Adlibrisgruppen”, skriver Bonnier vidare i pressmeddelandet.

Läs fler artiklar
LÄS MER