7 svenska techprofiler svarar: Här är våra viktigaste valfrågor

7 svenska techprofiler svarar: Här är våra viktigaste valfrågor

Martin Wattin, Maral Kalajian, Anette Nordvall och Tommy Palm. Foto: Jonas de Lange/Caroline Englund/Tobias Blixt

Caroline Englund

Reporter

Valet närmar sig med stormsteg.
Här är techprofilernas viktigaste valfrågor.

Konrad Bergström, grundare av hörlursbolaget Zound industries, som nyligen fick sparken från bolaget efter en ägarstrid. Satsar idag på eldrivna båtar via bolaget XShore.

"Miljön står högt upp på listan för mig. I stort sett alla politiker pushar för lite för miljön. Det är mycket snack och liten verkstad."

Maral Kalajian, kommunikations- och marknadsföringschef på energistartupen Watty. Hon är också medgrundare av spelföretaget Peppy pals och Sup46:s FemTech. Hon passar på att berätta om en politiker som gjorde gott intryck på henne.

"Jag är nysvensk. Jag fick mitt medborgarskap för två år sedan. Den person jag kan är Annie Lööf, som jag har intervjuat. Hon är väldigt ödmjuk."

"Jag har träffat henne och jag har intervjuat henne på Startup Grind för två år sedan. Vi satt femton minuter innan vi gick upp på scen. Jag kommer från Libanon och man kan inte ha så mycket tillgång till en politiker som jag fick av henne. Jag kände direkt att hon var varm och äkta. Jag gillade den öppna delen av henne."

"Jag har inte bestämt mig på vem jag ska rösta på än. Jag har lovat att jag ska rösta, men vi får se på vem det blir."

Thomas Hartwig, medgrundare och teknikchef på spelbolaget King. Han tycker att jobb, utbildning och miljö är viktiga frågor.

"Att underlätta för små företag men också för medelstora och stora företag att hitta kompetens och kunna anställa och göra det på ett bra sätt så man tillåter företag att växa. Det är viktigt för mig."

"Jag tycker långsiktigt att utbildningsfrågor är viktiga. Det är något som vi på King har varit väldigt engagerade i, att få mer ungdomar och barn att få upp ögonen för programmering och teknikyrken."

"Sen är det självklart så att miljön är superviktig. Jag tycker personligen att det är läskigt vad man läser varje dag i tidningen."

Anette Nordvall, Venture partner på riskkapitalbolaget Capital A, tycker också att miljön är viktig.

"Men det finns väldigt mycket att göra. Hur ser vi på invandring, uppehållstillstånd och kompetens. Varför får man bara komma in om man har teknisk kompetens och inte om man inte har det? Var finns mänskligheten i det?"

Har du någon favoritpolitiker?

"Jag har träffat Annie Lööf flera gånger och gillar verkligen henne. Hon håller sig till det hon har sagt hela tiden så för centern måste hon vara fantastisk som person. Jag är inte superaktiv men lutar mot miljötänket och har lite bönder i släkten också", säger hon.

Tommy Palm är vd på Resolution games som gör VR-spel. För honom och hans företag är det framförallt frågan om rekrytering av talanger som är viktig.

“Jag har ju jättemycket duktiga personer från andra delar av världen, så jag hoppas att arbetskraftsinvandringen kan fortsätta flyta på som den gör.”

Har du något särskilt parti som du känner jobbar för den frågan?

“Jag vet vilket parti jag inte tycker är lämpligt för svenskarna nästa vecka. Jag tror att det är självklart vilket det handlar om.”

Även Sïmon Saneback, partner på riskkapitalbolaget Wellstreet tycker att just talangfrågan är viktig. Han menar dock att det finns en mer övergripande faktor som spelar större roll.

"Min största oro är att vi får en svag regering och att vi är splittrade i vilka frågor som är viktiga. Jag skulle vilja se en blocköverskridande regering som i alla fall kan få en stark majoritet tillsammans", säger han.

Har du någon favoritpolitiker?

"Jag gillar Göran Hägglund mycket. Jag tycker att han påminner om mig", säger han.

Martin Wattin, partner på Inbox capital, lyfter fram en fråga som är ständigt återkommande inom den svenska techsektorn.

"Det måste vara att entreprenörer får ett vettigt sätt att bli kompenserade framåt, att politikerna lyssnar på de upprop som är. Då tänker jag framförallt på personaloptionerna."

Läs mer

Padelkungens superklipp(?), pr-pressade papegojor, ångestmejl – och miljardärfamiljens snabbväxare till salu

8 techledare avslöjar – här är vår strategi framåt

Bild avslöjar: Voi-sparkcykel på olycksplatsen – men Voi vet inte själva: "Har inte blivit kontaktade"

Läs fler artiklar
LÄS MER