Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

H&M-chefen Karl-Johan Persson i tysthet storägare i Anders Borgs bank-utmanare Lysa

Artikel bild
Karl-Johan Persson och Anders Borg. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Joakim Goksör/TT.

Karl-Johan Persson har investerat tungt i den svenska snabbväxaren Lysa.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

I förra veckan blev det klart att den tidigare finansministern Anders Borg och finansmannen Christer Gardell går in som investerare i fondroboten Lysa. Nu avslöjar färska dokument från Bolagsverket att Lysa redan sedan tidigare har riktigt prominenta namn i ägarlistan.

En av storägarna i Lysa är Phillian AB. Bakom detta bolag döljer sig ingen mindre än klädjätten H&M:s vd och storägare, Karl-Johan Persson. Via Phillian gör Karl-Johan Persson investeringar i onoterade bolag och för ändamålet har han gjort ett aktieägartillskott på 285 miljoner kronor.

En del av dessa miljoner har Karl-Johan Persson tryckt in i Lysa. Redan för två år sedan blev han storägare i Lysa, enligt Breakits källor, och i den senaste nyemissionen på 40 miljoner kronor försvarade han sin andel. Det innebär att Karl-Johan Persson idag, via Phillian AB, äger närmare 9 procent av aktierna i Lysa.

Lysas vd och medgrundare Patrik Adamson bekräftar att Karl-Johan Persson är en av bolagets storägare:

“Det stämmer. Vi är mycket glada att stabila och erfarna investerare vill vara med på Lysas resa. Det gör att vi kan arbeta långsiktigt”, säger han i en kommentar till Breakit.

Lysa startades 2015 men det var först i maj 2017 som den tekniska plattformen var färdig för en kommersiell lansering. Med hjälp av en egenutvecklad algoritm så kan både privatpersoner och företag få hjälp att placera sina pengar i aktier och räntebärande värdepapper. Genom att minimera administrationen så kan Lysa pressa avgifterna rejält.

"Avgifterna för en Sverigefond ligger på runt 1,3 procent. Hos oss betalar spararen 0,3 till 0,4 procent för en komplett förvaltning och fonder med betydligt större riskspridning", förklarade Patrik Adamson i en intervju när det i förra veckan blev klart att Anders Borg, Christer Gardell, reklamprofilen Michael Storåkers och betaltjänstbolaget Trustlys grundare Carl Wilsson blir nya ägare i Lysa.

Totalt handlade det om 40 miljoner kronor som Lysa fick in i nyemissionen. Hela bolaget värderades i transaktionen till 150 miljoner kronor innan pengarna från nyemissionen räknats in (pre-money på finanssvenska).

Vill du läsa mer om affären – här kommenterar både Anders Borg och Christer Gardell.

Läs mer