Barnmorskornas kamp mot Natural Cycles – historien om de 178 ofrivilliga graviditeterna

Natural Cycles Preventivmedel Anmälningarna mot Natural cycles
Barnmorskornas kamp mot Natural Cycles – historien om de 178 ofrivilliga graviditeterna

Elina Berglund, till vänster, är medgrundare till Natural Cycles. Till höger: Breakits reporter Towe Boström som gjort granskningen.

Towe Boström

Reporter

Nästan hälften av alla anmälningar om oönskade graviditeter mot p-appen Natural Cycles kommer från en och samma sjukhusavdelning, visar Breakits granskning. Samtidigt vittnar barnmorskor öppet om att de inte ser appen som ett preventivmedel – trots att appen har alla godkännanden som krävs.
Det här är historien bakom den stora stormen.

“Jag har gått igenom mycket skit och det kommer kanske ni göra också".

Elina Berglund står på startup-hubben SUP46:s scen och delar med sig av sina bästa råd till kvinnor som vill starta företag. Lokalen är fullsatt. Alla vill höra om hennes resa.

Det hela började med att Elina Berglund ville hitta ett preventivmedel som fungerade som alternativ till hormoner och kondomer. När hon gick bet bestämde hon sig för att ta saken i egna händer.

"Då läste jag om hur kroppstemperaturen varierar med menscykeln, det hade jag aldrig hört talas om förr. Så jag gjorde en egen algoritm som jag använde för att inte bli gravid", har hon tidigare berättat. 

I dag, fyra år senare, står Elina Berglund – som i grunden är forskare inom partikelfysik – bakom en p-app som backats med över en kvarts miljard i riskkapital och spås kunna segla upp bredvid Spotify och Klarna som nästa svenska techsuccé.

Natural Cycles.

Det här är en kväll i slutet av maj och än har vi bara känt en försmak av den heta sommar som väntar.

Elina Berglund och maken, tillika medgrundaren, Raoul Scherwitzl kan verkligen behöva lite värme efter det senaste halvårets kalla och stormiga vindar.

Det var i januari som den första bomben skakade om framgångssagan. Parets hyllade p-app anmäldes av barnmorskor för 37 fall av ofrivilliga graviditeter. I samma veva inledde Läkemedelsverket en stor granskning av appen, som väntas stå klar nu i september. En granskning som potentiellt kan innebära dödsstöten för appen, om det vill sig riktigt illa.

Alla stora medier rapporterade om nyheten.

Elina Berglund har däremot konsekvent sagt  att antalet aborter inte är oväntade med tanke på hur stor del av marknaden bolaget idag har. Hon menar att de även kommunicerat tydligt hur appen fungerar.

”Om man tänker från barnmorskans perspektiv är det såklart skrämmande att man fått aborter från ett nytt preventivmedel”, har hon sagt.

Men i övrigt var det inga större konstigheter.

Appen fungerar ju precis som den ska.

Ändå fortsätter anmälningarna att strömma in.

***

En tid innan Elina Berglunds framträdande hade jag intagit en av de mest obehagliga ställningar som finns – gynekologstolen.

Ack så viktigt, men tro mig, det kan lätt kännas lite besvärande att stirra upp i taket med särade ben vid undersökningen. Det är inte heller alla samtalsämnen som känns naturliga i den situationen, så jag valde att fråga om preventivmedel.

Som inte helt nöjd användare av p-piller lyfte jag mina tankar på att börja med Natural Cycles istället.

Den kvinnliga gynekologen, som tittade upp mellan benen på mig, visade sig dock vara av en helt annan åsikt. Jag fick berättat för mig att det här är en traditionell metod som använts för att göra kvinnor gravida – inte det motsatta som Natural Cycles nu marknadsför sig med.

Budskapet var tydligt – Natural Cycles är inget för mig.

Men stämmer det verkligen? Enligt Natural Cycles själva är metoden nämligen inte mer osäker än många andra preventivmedel, om den används enligt instruktionerna.

Natural Cycles har försetts med en så kallad CE-märkning och godkänts som preventivmedel i Europa av det tyskbaserade certifieringsorganisationet Tüv Süd. En märkning som placerar appen i samma riskkategori som kondomer, enligt företaget.

Bolaget hänvisar ofta och gärna till en studie som visar att endast 1 av 100 kvinnor, vid perfekt användning under ett år, blir gravida. Vid så kallad typisk användning, som innefattar allt från metodfel till att användaren har oskyddat sex på röda dagar (fertila dagar), är siffran 7 av 100 kvinnor.

Det kan jämföras med en större amerikansk studie, med några år på nacken, som visade på 9 av 100 graviditeter vid användning av p-piller. 

Trots det tyckte barnmorskan inte att jag skulle använda appen.

Varför? Fungerar inte appen?

Eller är det någonting annat som ligger bakom?

***

Jag bestämde mig för att dyka djupare ned i historien och 178 anmälningar landar efter en tid i min mejlkorg. Det ska vara alla anmälningar, större delen från barnmorskor, rörande Natural Cycles som inkommit till Läkemedelsverket fram till den 20 augusti i år.  

Rapporterna är noggrant överstrukna för att skydda patienterna, men de ska ändå komma att bjuda på en hel del intressanta detaljer.

Det första som slår mig är att högen av anmälningar från Södersjukhuset (SÖS) snabbt blir allt större. Sjukhuset var först ut att larma efter att ha noterat att 37 av 668 abortfall var kopplade till appen. Det ska visa sig att Avdelning 62, för kvinnor som genomgår abort eller behandlas för missfall, står för hela 81 stycken av det totala antalet anmälningar.

Det motsvarar närmare 45 procent, alltså nästan hälften av alla anmälningar.

Detta samtidigt som Göteborgs största sjukhus Sahlgrenska bara har tre anmälningar, motsvarande 1,5 procent.

Skillnaden är alltså jättestor, och jag bestämmer mig för att kontakta SÖS för att ta reda på hur det kommer sig att just de står bakom så många anmälningar.

Sjukhuset avböjer vid tillfället en intervju men Lena Marions, överläkare i obstetrik och gynekologi på Södersjukhuset, svarar över mejl där hon berättar att sjukhusets abortklinik är den största i Sverige.

Det råder inte anmälningsplikt i den här typen av fall, men oroliga barnmorskor tog ett initiativ med anledning av Natural Cycles, förklarar Lena Marions.

”Vi rapporterar till exempel också graviditeter med hormonspiral eller andra oönskade effekter. Detta för att presumtiva användare ska kunna få information och kunna välja den metod som passar. Om man absolut inte vill bli gravid så är det kanske en annan metod som ska väljas”, skriver Lena Marions.

I överläkarens mejl återfinns dock en argumentation som påminner om föreläsningen jag fick i gynstolen – och ett tydligt bevis på att Natural Cycles kommer att få kämpa för att bli insläppt i värmen.

Trots godkännandet anser de nämligen inte att appen är ett preventivmedel.

”Detta är ju heller inte en preventivmetod utan en metod för att beräkna högst sannolikhet för att bli gravid."

"Familjeplaneringsmetod kan man kanske säga."

***

Jag fortsätter att gå igenom fallen. Anmälningarna kommer från sjukhus och kliniker som är spridda över hela landet. Totalt rör det sig om 23 aktörer som larmat en eller flera gånger. Ingen är däremot i närheten av samma antal som SÖS.

I en stor del av anmälningarna konstateras det kortfattat att patienten blivit ofrivilligt gravid till följd av appen. I andra rapporter skriver man att patienten blivit gravid trots noggrann eller korrekt användning. 

I de flesta anmälningar har “produktfel” och “handhavandefel” uppgetts som tänkbara orsaker. Den tolkningen innebär att det är fel på Natural Cycles app eller att den som använt den hanterat den felaktigt. 

De flesta bockar i båda rutorna.

En överläkare vid en kvinnoklinik i södra Sverige har lämnat in flera anmälningar. I en anmälan skriver läkaren: 

Osäker preventivmetod, går ej i linje för reklam för produkten. Hur patienten har använt metoden är okänt.

Barnmorskan konstaterar med andra ord att preventivmetoden är osäker – trots att det är oklart hur patienten använt metoden. 

Samtidigt sätts ett “Ja?” i rutan på frågan om huruvida Natural Cycles är CE-märkt eller inte.

De flesta anmälningar kommer från representanter inom vården, allt från större abortkliniker till vårdcentraler och ungdomsmottagningar. Här återfinns även ett fåtal anmälningar från privatpersoner. Så här skriver en kvinna som uppger sig ha använt termometern enligt föreskrift.

Den senaste tidens medieuppståndelse kring Natural Cycles har fått mig att vilja anmäla preventivmedlet eftersom jag hamnat i denna situation. 

En annan kvinna skriver att appen visat gröna – alltså säkra – dagar i början av användningen, trots att den inte hunnit kartlägga hennes cykel. Därmed riskerade appen att visa en fertil dag, enligt anmälaren.

”Det är för mig helt ofattbart att den får kallas preventivmedel. Det är både oansvarigt och oetiskt att invagga kvinnor i trygghet och indikera grön dag, när appen i själva verket inte haft en rimlig möjlighet att lära känna kvinnans cykel. Man spelar ett högt spel med kvinnors hälsa, trygghet och kontroll över sin kropp", skriver hon. 

Flera fall har rapporterats i efterhand. I Dalarna har man exempelvis, i slutet av maj, valt att anmäla nio fall av ofrivilliga graviditeter som inkom i mars och april.

Vi skickar denna anmälan som klinik då vi vet att appen är under granskning.

Av vissa anmälningar framgår i princip ingenting.

 

***

Jag ringer upp Kathrine Peiper, specialistbarnmorska i antikonception (förebyggande eller planering av graviditeter) på kvinnokliniken i Malmö för att höra hur de tänker kring sina anmälningar. Kliniken är den största anmälaren efter Södersjukhuset och står för ett 30-tal av anmälningarna. Efter att ha noterat ökade fall av ofrivilliga graviditeter började Kathrine Peiper i april, efter att ha kontaktat SÖS för vägledning, att anmäla de fall som inkommit i år. 

”Jag möter kvinnor som är helt chockade över att de är gravida efter att ha använt metoden, då måste jag ta mitt ansvar."

Kathrine Peiper upplever att användare tenderar att missuppfatta Natural Cycles genom att tro att p-appen skyddar till 100 procent om man följer instruktionerna exakt.

”De gick ut rätt tufft med reklam, och kvinnor berättade att de kände sig lurade”, säger Kathrine Peiper.

Enligt barnmorskan är det dessutom betydligt lättare att misslyckas med Natural Cycles än med p-piller.

”Några säger att de till och med vetat att det var en röd dag (fertil dag, reds. anm.) och ändå struntat i det. Det gör att vi vet att metoden blir så himla osäker”. 

Anmäler ni även när de sagt att de inte följt instruktionerna exakt?

”Ja, det har vi gjort eftersom metoden i sig blir väldigt osäker eftersom det är så lätt hänt”.

Låt oss stanna upp här. Att ha sex på en röd dag kan likställas med att hoppa över ett p-piller eller strunta i kondomen. Det vill säga den typen av misstag som normalt sett inte skulle anmälas.  

Men Natural Cycles anmäls.

Kathrine Peiper tycker inte det är någonting konstigt. Hon är nöjd över att anmälningarna uppmärksammats och säger sig märka att de ofrivilliga graviditeterna minskat.

“Det här är vad det handlar om för min del. Det är sällan förekommande att man känt sig lurad av sitt preventivmedel”

Enligt Natural Cycles själva är metoden inte sämre än andra preventivmedel?

”Följer man metoden slaviskt är det säkert som de säger, men det gör folk inte och de känner sig lurade”.

Kathrine Peiper poängterar att det finns undantag, men tror att de flesta kollegorna i branschen har en liknande åsikt som henne.  

”Det har skett en ökad medvetenhet och det tror jag de flesta håller med om. Jag tror de flesta generellt är för valfrihet men det är bäst om de väljer säkrare metoder”

I takt med utvecklingen, finns det utrymme för Natural Cycles att bli säkrare enligt din mening?

”Det har jag svårt att tro. Människokroppen är inte en maskin, vi vet det mesta men inte allt”.

 

***

Men det finns naturligtvis även de som tror på Natural Cycles statistik och vision. Tunga investerare som EQT Ventures, Bonnier Growth Media och Isabella Löwengrip har tillsammans pumpat in över 300 miljoner kronor i bolaget.

Vi får inte heller glömma kärnan i verksamheten – de 900.000 användare bolaget själva uppger sig samla världen över. Runt om på nätet, exempelvis på Facebook, återfinns både svenska och internationella grupper där Natural Cycles dagligen diskuteras.

Användarna kallas för "cyclers". 

Jag är med i en av grupperna på Facebook och frågar några av medlemmarna om deras erfarenhet av appen. Många väljer att hylla p-appen, lyfter fördelarna med ett hormonfritt alternativ och berättar att de lärt känna sin kropp på ett helt nytt sätt med hjälp av appen, samtidigt som de poängterar vikten av regelbundenhet och eget ansvar. Andra kvinnor varnar om dåliga erfarenheter samt uppger att de blivit ofrivilligt gravida.

I grupperna framgår det också tydligt att det finns många frågetecken kring appen, och konversationerna utgörs ofta av diskussioner där personer exempelvis lägger upp sin statistik för att få guidning av andra användare. Tonen är ofta välkomnande och peppande. 

Här väcks även tankar från skribenter om att barnmorskor kan vara tveksamma eftersom de tror att kvinnor, främst yngre, inte kan ta ansvar för att följa instruktionerna. Somliga säger sig ha fått positiv respons från barnmorskor när de velat använda appen, medan andra – som jag – fått tummen ned.

I en tråd lyfts även frågan om hur många som egentligen blir gravida av hormonella preventivmedel och varför inte detta uppmärksammas på samma sätt. 

Det är såklart en relevant synpunkt.

Låt oss därför titta på Läkemedelsverkets statistik, där både vårdpersonal och privatpersoner anmält preventivmedel. Under förra året anmäldes preventivmedelappar 19 gånger medan hormonella p-piller anmäldes 152 gånger. I år har p-pillren anmälts 88 gånger medan apparna ökat till hela 163, enligt den senaste jämförelsen.

Hormonspiraler har i sin tur anmälts runt 170 gånger både i år och 2017.

Några anmälningar mot kondomer och pessar finns inte registrerade hos myndigheten. 

Hur fördelningen av användare per preventivmedel ser ut är oklart. Att p-piller och kondomer är mycket vanligare än Natural Cycles lär det däremot inte råda någon tvekan om.

Ändå har Natural Cycles anmälts dubbelt så många gånger i år.

Och några rubriker om att p-piller och pessarer inte fungerar, eller högljudda varningsklockor från barnmorskor, hör vi sällan.

Hur ska det tolkas?

***


Alla sjukhus anmäler däremot inte på samma sätt som Södersjukhuset. Bland de anmälningarna jag tagit del av dyker även Sahlgrenska Universitetsjukhus upp, som endast lämnat in tre rapporter.

Jag undrar varför ett av landets största sjukhus har så få anmälningar.

”De har nog frågat väldigt specifikt efter just Natural Cycles-appen för att de har intresserat sig för den”, säger Helena Hognert, om Södersjukhusets höga siffror.

Hon är överläkare och sektionschef för benign och akut gynekologi på Sahlgrenska Universitetssjukhus, en av landets större kliniker. Hit kommer kvinnor som blivit ofrivilligt gravida, men vilka skydd som patienterna använt tidigare specificeras inte alltid.

“Man frågar efter vilken typ av preventivmedel patienten provat tidigare, men inte alltid specifika preparat, och ger råd för framtida skydd”, säger Helena Hognert.

Enligt överläkaren är det lättare att anmäla exempelvis hormonspiraler eftersom den inte påverkas av användarens agerande på samma sätt som p-piller och Natural Cycles.

“Vid de tillfällen patienten angett specifikt att Natural Cycles har använts på rätt sätt och hon ändå blivit gravid så har anmälan gjorts”.

Alltså: Tre gånger.

***


Vart befinner sig huvudpersonen i allt det här då, kanske du undrar? Någon träff eller telefonintervju med Elina Berglund blir det inte tal om. Numera går frågorna först genom bolagets brittiska PR-byrå och jag får endast svar över mejl. 

Kanske är det ett resultat av den stundtals tuffa mediebevakningen i år.

Elina Berglund skriver att hon har fullt förtroende för Natural Cycles effektivitet. 

”Vi känner oss hela tiden ödmjuka inför det ständiga stödet och engagemanget från våra 'cyclers', och vår användarbas har vuxit stadigt över hela världen”, skriver hon. 

Enligt direktiven för CE-märkningen går Natural Cycles igenom och övervakar anonymiserad data varje månad, för att se att de kommunicerade siffrorna stämmer.

”Dessa månatliga analyser visar att den typiska effektivitetsnivån genomgående har stannat kvar på över 93 procent”, skriver hon, samtidigt som hon inte vill sia om Läkemedelsverkets kommande beslut. 

Men hur ser hon egentligen på att vissa barnmorskor inte litar på produkten – trots att hon tycks ha statistiken på sin sida?

Anmälningsstormen grundas trots allt i att barnmorskor på framför allt Södersjukhuset kort och gott inte ser appen som ett preventivmedel.

”När det gäller en innovation som Natural Cycles finns det alltid andra perspektiv, och vi arbetar med barnmorskor i Sverige för att hjälpa dem att bättre förstå vår produkt, vår data och vilka Natural Cycles kan vara bäst lämpad för”, svarar Elina Berglund diplomatiskt.

”Vi tittar förstås alltid på sätt att förbättra den (appen, reds. anm.) och är öppna för feedback och idéer från hälso- och sjukvårdspersonal och våra användare”.

Nu ligger fokuset på att växa i USA där den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA nyligen gav sitt godkännande. 

"Varje person är unik och endast när vi får en fullständig förståelse på individnivå kan vi förverkliga möjligheterna som datadrivna kunskaper kan ge. Framtiden är mycket spännande", skriver Elina Berglund. 

***


I dagarna förväntas alltså Läkemedelsverket presentera sin stora granskning av appen. Myndigheten har bland annat hämtat in data under ett halvår för att se om de oönskade graviditeterna ligger inom ramen för det antal som Natural Cycles kommunicerat i kliniska utvärderingar.

Bland de tänkbara scenarierna skulle naturligtvis ett grönt ljus vara det bästa för bolaget. Då kan appen fortsätta växa i Europa och påbörja sin erövring av den amerikanska marknaden.

Huruvida de viktiga barnmorskorna kommer att ändra sin syn är däremot mer tveksamt.

Bolaget kan även tvingas rätta sig efter synpunkter, förelägganden, från myndigheten. Det kan handla om att förändra exempelvis marknadsföring eller påståenden i kommunikationen.

Här finns också ett skräckscenario – att p-appen förses med marknadsförbud och får återkalla alla sina produkter, något som skulle kunna innebära dödsstöten för bolaget.

***

På SUP46:s scen i våras berättade Elina Berglund att hon alltid tänkt att det räcker att ha den bästa produkten, men att hon under den här processen fått lära sig att allmänhetens uppfattning är lika viktig.

Natural Cycles-grundaren förklarade att hon trodde att den fortsatta resan skulle gå smärtfritt när godkännandet väl var i hamn.

På den punkten hade hon fel.

"Då tänkte vi okej, problemet löst, ingen kommer någonsin utmana oss igen. Men livet är inte så. Varje oavsiktlig graviditet blir en rubrik i media".

Natural Cycles väg speglar den väg som flera andra stora techbolag redan vandrat– utmaningen att förändra en trögrörlig och traditionell bransch. 

Medan barnmorskor tvivlar på appens möjlighet till utveckling har grundaren själv betydligt större visioner. 

”I framtiden tror jag att vi kommer ha något inuti kroppen som hela tiden mäter våra olika värden och ger oss väldigt bra koll på vår kropp", har Elina Berglund tidigare sagt. 

Framtiden får utvisa om tekniken eller barnmorskorna har rätt.

LÄS ÄVEN: intervju med Sandra Rubio, barnmorskan som står bakom SÖS anmälningar: ”Vårt ansvar är gentemot kvinnorna"

 

Läs fler artiklar
LÄS MER