Henrik Persson Ekdahls Optimizer Invest vill sälja för halv miljard i Catena Media

Optimizer InvestCatena MediaBetting

Henrik Persson Ekdahl, Optimizer Invest. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Men säger att de inte har för avsikt att minska sitt engagemang i bolaget.

Nu är den svenska techentreprenören Henrik Persson Ekdahl på väg att göra ett jätteklipp – igen.

På tisdagskvällen efter börsens stängning aviserade Henrik Persson Ekdahl, via sitt investmentbolag Optimizer, att han ska sälja halva sitt innehav i börssuccén Catena Media. Totalt handlar det om aktier till ett värde av nästan en halv miljard kronor. 

“För oss partners har Catena varit en väldigt bra investering”, säger Henrik Persson Ekdahl när Breakit får en kort intervju med honom strax efter åtta på tisdagskvällen.

Henrik Persson Ekdahl kontrollerar personligen 45 procent av aktierna i Optimizer så för honom kommer affären inbringa nästan en kvarts miljard kronor. Den andra storägaren i Optimizer är norrmannen Andre Lavoid. Det var med honom som Henrik Persson Ekdahl drog igång spelbolaget Betsafe som de våren 2011 sålde till Betsson för flera hundra miljoner kronor.

Pengarna från den affären har de två (tillsammans med en tredje partner Mikael Harstad) använt för att investera i olika startups. En av investeringarna gjorde de i Catena Media som de sedan var med om att bygga upp till ett börsbolag värderat till flera miljarder.
Men nu säljer de alltså hälften av sitt innehav i Catena Media. Resten av aktierna, idag värda runt en halv miljard kronor, har de lovat att behålla i minst ett år genom ett så kallat inlåsningsavtal. 

“Vi är inga kortsiktiga spelare, vi är ofta med från början och vi försöker stötta företag så länge vi kan. Jag tror att det faktum att vi sätter 300 miljoner i lockup ska sända den signalen”, säger Henrik Persson Ekdahl.

Han uppger att försäljningen till stor del sker för att få in större internationella institutioner i företaget som har utvecklats till en global aktör på spelmarknaden.

“Vi har varit storägare en längre tid och efter försäljningen är Catena Media fortfarande vårt största innehav. Nu får bolaget in stora internationella fonder som vill vara med och stötta bolaget. Vi är nöjda med våra nya aktieägare i bolaget”, säger Henrik Persson Ekdahl.

Samtidigt har han inga direkta planer på vad Optimizer ska göra med den halva miljard som inom kort trillar in på bankkontot. Några konkreta investeringar finns inte inplanerade.

“Inget som handlar om att vi skulle flytta pengar från ett ställe till ett annat i alla fall”, säger han.

Vill du få ännu bättre koll på Henrik Persson Ekdahl så spana in den här längre intervjun vi gjort tidigare. Henrik Persson Ekdahl har en spännande entreprenörsresa bakom sig. Sina första miljoner gjorde han faktiskt på att sälja p-böter. 

Läs mer