Sök

Hemnet har lämnat bostadssajten Qasa – i det tysta

QasaHemnet

Teamet på Qasa. Bilden är ett montage. Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Bostadsjätten har sålt tillbaka sin andel till ägarna.

När Hemnet köpte in sig i andrahandsuthyrningssajten Qasa i augusti 2015 uppmärksammades det av en rad medier, däribland Breakit.

Vi kunde senare avslöja att affären var på 3 miljoner kronor, och att summan gav Hemnet en ägarandel i Qasa på runt 20 procent.

Nu kan Breakit berätta att Hemnet bara två år senare sålde tillbaka sina andelar till bolagets grundare, något som bekräftas av båda parter.

“Vi köpte ut Hemnet eftersom vi ville olika saker. Vi vill ta vår teknik internationellt och bygga ett miljardbolag”, säger Qasas medgrundare och marknadschef Mattia Tosti.

För Hemnets del handlar det mer om att andrahandsuthyrning ligger utanför kärnverksamheten, uppger man.

Mattia Tosti vill inte berätta några detaljer kring affären som skedde för nästan exakt ett år sedan, men säger att alla är “nöjda och glada”, samt att Qasa och Hemnet har en fin relation.

Nyligen kunde Breakit berätta att Qasa istället inleder ett samarbete med Schibsted och Blocket.

Om satsningen med Blocket fungerar är planen enligt Mattia Tosti att sedan göra liknande samarbeten i andra länder.

“Vi har siktet inställt på att ta Qasa ut i världen och har lagt mycket fokus på att bygga en produkt som kan skala snabbt. Vad vi ser finns det inte någon liknande produkt någonstans som tar samma helhetsgrepp kring andrahandsuthyrning som vi”, säger han.

Exakt hur de finansiella detaljerna kring affären med Schibsted ser ut vill Mattia Tosti inte gå in på i nuläget. Men Blocket erbjuder nu även Qasas tjänster.

Förra året hade Qasa en nettoomsättning på 3,5 miljoner kronor och gjorde ett resultat på minus 1 miljon. Bolaget ägs till 60 procent av de tre grundarna Mattia Tosti, Fredrik Strömsten och Ludvig Lejon. Övriga andelar står en rad affärsänglar för, bland annat Bo Mattsson och Jan Dinkelspiel.

Hemnet har sedan man gick in i Qasa också bytt ägare, i en uppmärksammad affär köptes bolaget upp av bland annat techprofilerna Pierre Siri och Henrik Persson samt amerikanska riskkapitalbolaget General Atlantic.

Läs mer