Efter storbråket i Zound industries – nu dumpar grundaren Konrad Bergström aktier för 60 miljoner

Zound industries

Tommy Jacobson och Konrad Bergström.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Konrad Bergström ger upp kampen om sitt Zound industries.

På fredagseftermiddagen stod det klart att en stor ägarförändring skett i hörlurstillverkaren Zound industries.

Det är grundaren Konrad Bergström som säljer ungefär hälften av sina aktier i bolaget. Totalt handlar det om en affär på cirka 60 miljoner kronor och Konrad Bergström är efter affären inte längre en av de största ägarna i Zound industries.

Köpare är finansmannen Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Zenith. Tommy Jacobson är redan idag styrelseordförande i Zound industries och stärker nu sin makt över bolaget.

I våras blossade en infekterade ägarstrid upp i bolaget där Konrad Bergström försökte köpa ut de andra ägarna. Men Zound-grundaren lyckades inte genomdriva sina planer utan petades istället från sin anställning i bolaget samt ur styrelsen. När han nu säljer hälften av sitt innehav i Zound industries så markerar det slutpunkten på maktstriden.

När Breakit får kontakt med Tommy Jacobson vid tvåsnåret på fredagen bekräftar han affären:

”Vi har köpt 300.000 aktier från Konrad (Bergström) och nu kontrollerar vi nästan 25 procent av bolaget”.

Telia sitter på 12 procent av aktierna följt av riskkapitalbolaget Time med 10 procent. Konrad Bergström äger efter affären knappa 4 procent. Under flera år har det talats om en börsnotering av Zound industries och Tommy Jacobson uppger att de planerna fortfarande inte är avskrivna:

”Det är absolut en möjlighet men vi gör den här investeringen i Zound för att vi tror så mycket på bolaget”.

I ett mail till Di Digital uppger Konrad Bergström att han ska använda pengarna till försäljningen till sitt nya elbåtsprojekt.

”Det har varit en minst sagt stökig period i bolaget och även mellan delägarna. I dag har jag ingen insyn i bolaget och har därför valt att sälja 300 000 aktier för att investera i mitt nya spännande projekt, Xshore elbåtar, som redan röner stora framgångar internationellt”, skriver han bland annat.

Under fredagen rapporterade Zound industries också  siffror för det första halvåret 2018. Försäljningen ökat med 27 procent under årets första sex månader jämfört med samma period 2017. Totalt har bolaget sålt för 740 miljoner kronor första halvan av 2018.

Läs mer