Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

De vinner när bilarna brinner – så går partierna på Facebook

Artikel bild
Jimmie Åkesson (SD) och Gustav Kassel (Alternativ för Sverige). Foto: TT samt skärmdump.

Sverigedemokraterna är just nu större än alla andra partier – tillsammans.
Så ser det ut när Breakit analyserar riksdagspartiernas genomslag på Facebook.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Vad avgör vem som vinner ett val? När Breakit träffade den hyllade tidigare moderata valstrategen Per Schlingmann var hans svar kristallklart.

Den gamla striden mellan höger och vänster är borta. Den är ersatt med en kamp om verklighetsbilden.

"Politiska val avgörs av vem som beskriver verkligheten på ett sätt så att många människor känner igen sig”, sade Per Schlingmann och fortsatte:

"Man kan vakna upp till en verklighetsbild av att det är mord och gängkrig varje dag, detta oavsett om brottsligheten faktiskt ökar eller inte".

Kampen blev tydlig under måndagen.

"Swedish state is in crisis, says election favourite", var rubriken när Financial Times publicerade sin intervju med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) går det tvärtom riktigt bra. Låg statsskuld och den "högsta sysselsättningen som någonsin uppmätts i EU".

I decennier satte traditionella medier agendan. Inför valet 2018 är spelplanen förändrad. De politiker som är skickliga kan använda sociala medier för att få ut sin verklighetsbild, utan filter.

En del av slaget om väljarna utspelar sig där – i realtid.

Varje vecka fram till valet den 9 september kommer Breakit att visa vem som lyckas bäst.

Med data från Crowdtangle, Facebooks egna analysverktyg, kommer vi att belysa vilka politiska budskap som når ut i sociala medier. Vi kommer att titta på den större bilden – och servera data från den senaste veckan.

Den första analysen fokuserar på Facebook.

Där finns det ett parti som just nu har ett genomslag som är större än alla andra partier – tillsammans.

Där finns det också ett helt nystartat parti, som står bakom den allra mest spridda delningen i sociala medier under förra veckan. 

Siffrorna nedan speglar det totala antalet interaktioner (reaktioner, kommentarer och delningar)

Så stor är SD:s dominans

Förra veckans nyhetsflöde dominerades av bilbränderna i Göteborg. Teorier haglade från olika politiker om vad som egentligen låg bakom dem.

Vad vi vet säkert är att händelserna blev en rejäl brandfackla rakt in i den svenska valrörelsen. Sverigedemokraterna, som länge haft allra störst engagemang bland partierna i sociala medier, gick framåt ytterligare.

"Den 9 september gör vi Sverige tryggt igen", var partiets korta budskap ackompanjerat av en bild på brandkaoset på parkeringen.

Partiet hånade också Annie Lööf.

"Annie Lööf och Centerpartiet vill låta bilbrännare jobba hos polisen. Är det ett straff eller en belöning? 🤔", skrev SD.

Totalt nådde Sverigedemokraternas Facebook-sida 204.252 interaktioner under vecka 33. Det är fler än vad alla andra riksdagspartier skrapade ihop tillsammans.

Det är också ett extra stort genomslag för Sverigedemokraterna.

Varken sett till den senaste 30-dagarsperioden, eller det senaste året har SD haft en så stor dominans. Sett till hur Facebooks algoritm fungerar ger den senaste tidens engagemang en skjuts som kan hjälpa partiet under de kommande veckorna.

Förutom bilbränderna var det klassisk SD-retorik som engagerade mest. Sverigedemokraternas mest framgångsrika uppdatering var ett klipp från Expressens partiledardebatt, där Jimmie Åkesson ställde asylinvandring mot exempelvis funktionsnedsatta barn.

Alternativ för Sverige

"Det är till nästan hundra procent ett parti bestående av de som vi inte vill ha med. Vi kallar det 'Alternativ för sparkade'".

sade Jimmie Åkesson tidigare i år om Gustav Kasselstrands nystartade parti Alternativ för Sverige.

Hur det går för partiet är svårt att veta. Sammanslagna mätningar som Svensk väljaropinion redovisar ett stöd på 2,6 procent för "övriga", det vill säga alla partier som i dag står utanför riksdagen. Andra, kritiserade, opinionsmätningar har indikerat ett större stöd.

På Facebook har Alternativ för Sverige fått en stor boost den senaste veckan. Partiet hade det tredje högsta engagemanget på Facebook, när de jämförs med riksdagspartierna och Feministiskt Initiativ.

Alternativ för Sverige lanserades den 5 mars i år. Partiet menar att invandring är roten till i stort sett alla problem, och består bland annat av politiker som lämnat – eller kastats ut ur – Sverigedemokraterna. 

"Kriminalitet, bidragsberoende, välfärdskollaps, terrorism, urholkad mellanmänsklig tillit och en söndertrasad nationell gemenskap är bara några exempel på problem som helt eller delvis beror på invandringen", skriver partiet på sin hemsida.

Bilarna som brann utanför Göteborg blev den perfekta budskapsbäraren för Alternativ för Sveriges dystra verklighetsbild.

Över 28.000 Facebook-konton delade deras uppdatering om bilbränderna.

Det är helt unikt i datan från Crowdtangle.

Den överlägset mest spridda uppdateringen från ett politiskt parti i Sverige förra veckan kom från ett nystartat parti som få har tagit på allvar.

Vad betyder siffrorna?

Man ska inte övertolka siffror från sociala medier. Engagemang kan köpas via annonser. Flera plattformar har problem med falska konton och trollfabriker.

Men ett par saker går att skönja ur siffrorna.

# Flera stora partier, som Socialdemokraterna, har svårt att nå ut.

# Tittar man någon vecka bakåt fick klimatfrågan större genomslag, efter sommarens skogsbränder och extremväder. Bilbränderna sopade effektivt bort den frågans genomslag i sociala medier.

# Det hårda tonläget om ett Sverige i kaos tycks vara framgångsrikt på Facebook. Det gör att partier med det narrativet i sin verklighetsbild lyckas väl.

# Stigmat kring främlingsfientlighet har avtagit. Det var inte så många år sedan folk var rädda för negativa konsekvenser om de kom ut som SD:are. Nu delas inte bara SD:s material friskt, utan även uppdateringar för det mer extrema Alternativ för Sverige.

Topp 10 – uppdateringarna som nådde ut mest

Listan speglar de inlägg som nådde störst antal interaktioner under vecka 33. Urval: Riksdagspartierna samt FI och Alternativ för Sverige.

1.

2.

3. 

4.

5.

6. 

7.

8.

9.

10. 

Topp 10 – de nådde ut mest

Här är de uppdateringar som nådde flest interaktioner på Facebook från Sveriges politiska partier under vecka 33. Källa: Crowdtangle.

1.

2.

3.

4.

5.

6. 

7.

8.

9.

10.

Läs mer