Kvdbil bromsar in – nu tvingas ägaren Ratos hjälpa dem att gasa

Kvd Ratos e-handel
Kvdbil bromsar in – nu tvingas ägaren Ratos hjälpa dem att gasa

Ratos vd Jonas Wiström. Foto: TT/Pressbild

Caroline Englund

Reporter

Bilsajten Kvdbil tappar. Ägarbolaget Ratos skjuter till pengar, går in operativt i bolaget och förstärker ledningsgruppen.

Turbulensen fortsätter i Kvdbil som är Sveriges största marknadsplats för bilar. Breakit avslöjade redan i februari att ett stort antal chefer lämnat eller var på väg bort från bolaget, däribland: 

# Finanschefen Olof Andersson
# Marknadschefen Benny Karlsson
# HR-chefen Oscar Hamréus
# Produktchefen Peter Ahnell
# E-handelschef Eric Lundkvist.
# Jonas Björkman, vd på dotterbolaget Bilpriser

Nu står det klart att även bolagets vice vd Henrik Otterstedt lämnar bolaget. När Breakit når honom på telefon bekräftar han att han slutar men vill inte kommentera varför. 

Både försäljningen och resultatet rasar i Kvdbil och ägarbolaget Ratos tvingas gå in med både pengar och operativt i bolaget för att vända den negativa trenden. 

Enligt Ratos delårsrapport som presenterades på fredagsmorgonen minskade Kvd:s försäljning med drygt 6 procent andra kvartalet i år, jämfört med samma period förra året. Omsättningen landade på 84 miljoner kronor. 

Bolaget gjorde också en förlust under första halvåret på 4 miljoner kronor. Det kan jämföras med en vinst på 17 miljoner kronor under samma period året innan. 

Ägarbolaget Ratos skriver i sin delårsrapport att de under våren skjutit till 100 miljoner kronor till bilsajten. De har också beslutat att Ratosanställda Johan Rydmark ska gå in operativt i bolaget och förstärka ledningsgruppen. 

”Vi som ägare stöttar bolaget och därför har vi gått in med 100 miljoner för att minska belåningen och öka rörelsefriheten i bolaget framöver”, säger Ratos IR-chef Helene Gustafsson till Breakit.

Hon förklarar att bolagets tapp främst beror på minskad försäljning av privatbilar och företagsbilar.

”När det gäller företagsbilar så har de främst tappat kunder från leasingbolag. En annan orsak till tappet är att bolaget har lanserat en ny it-plattform och att arbetet med den har dragit ut på tiden.”

Chefsavhoppen tidigare i år uppgavs bero på att cheferna erbjudanden från andra bolag. Helene Gustafsson vill inte kommentera dem. 

Läs fler artiklar
LÄS MER