Icas e-handelschef Magnus Rosén slutar – ingen tillväxt online senaste månaderna

IcaHobbexe-handel

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Matjätten bekräftar Breakits uppgifter.

Tidigt på torsdagsmorgonen kom Ica med sin kvartalsrapport. Där framgick det att resultatet blev sämre än väntat bland annat på grund av problem med Icas e-handelslager. Däremot nämndes inte att Ica i det tysta har bytt chef för sin stora, och viktiga, e-handelssatsning.

Källor till Breakit uppger att Magnus Rosén lämnat Ica där han varit e-handelschef sedan 2012. När vi stämmer av uppgifterna med Icas pressavdelning återkommer de efter en stund med en bekräftelse.

“Det stämmer att Magnus slutar på ICA. Han går vidare till Hobbex där han blir vd. Han slutar på ICA den 31 augusti”, skriver Icas presskontakt i ett mail till Breakit.

Enligt Icas IR-chef Frans Benson slutade Magnus Rosén redan “under våren”. Förändringen på posten reser frågetecken kring hur Icas e-handelssatsning egentligen går. Faktum är att tillväxten i Icas onlineförsäljning helt avstannat under våren och inledningen på sommaren. Omsättningen för andra kvartalet var 420 miljoner kronor vilket är exakt lika mycket som under det första kvartalet – trots att en rad nya butiker anslutit sig till matjättens e-handelssystem de senaste månaderna. Totalt handlar det om 34 nya butiker vilket är en ökning med 16 procent.

“Det stämmer att vi inte har någon tillväxt i andra kvartalet jämfört med det första. Men samtidigt så ökar vi faktiskt med 42 procent om du jämför med samma kvartal 2017”, säger Frans Benson och tillägger:

“Vi stänger av vår matkasse under sommaren vilket påverkar försäljningen. Normalt är också sommaren en sämre period för online när det gäller mat”.

Marcus Ahlmalm är den som ersätter Magnus Rosén på posten som e-handelschef på Ica. Vid tiotiden på torsdagsförmiddagen fick vi tag på Magnus Rosén. Han vill inte kommentera onlineförsäljningens utveckling i det andra kvartalet med hänvisning till att han inte är operativ i bolaget längre. Men han säger samtidigt:

"Att jag lämnar Ica har ingenting med utvecklingen av e-handeln att göra. Var sak har sin tid och jag ser vd-jobbet på Hobbex som en ny spännande utmaning". 

Läs mer