Sök

Icke-binära får tredje kön – på Spotify

Spotify

Daniel Ek, grundare och vd, Spotify

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

I Sverige måste man betecknas som "man" eller "kvinna". Men på Spotify har företaget infört ett tredje kön, kan Breakit berätta.
I bolagets officiella årsredovisning syns två "icke-binära".


"Vi strävar efter att skapa en inkluderande arbetsplats där alla kan vara sig själva på lika villkor, så för oss är det självklart att ha med icke-binär som ett alternativ", skriver Spotifys HR-chef Katarina Berg i ett mejl till Breakit.

Många icke-binära människor, alltså personer som varken definierar sig som man eller kvinna, upplever en problematisk vardag. 

”Det är som att jag tvingas komma ut hela tiden”, säger till exempel Limes Olsson till SVT.

För Limes blir det problem när hen har kontakt med myndigheter och vården. Varje gång måste hen förklara sin könsidentitet.

”Om jag vill att de ska referera till mig som något annat än det som står i mina ID-handlingar så måste jag säga det gång på gång”, säger Limes Olsson.

Vårt samhälles administrativa strukturer bygger på uppdelningen mellan män och kvinnor.

Det syns ju direkt i våra personnummer.

Men många icke-binära personer vittnar om att de mår dåligt av det. Att de inte känner sig accepterade, Underkända som människor. För vissa är det en fråga som överskuggar allt.

”Folk förstår inte hur viktigt det är för mitt psykiska välmående att bli benämnd med rätt pronomen – hen. Annars är det som de inte ser mig för den jag är, som att jag inte har rätt att existera, säger Freja Lindberg till Metro.

Många – inklusive kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke – vill se förändringar.

”Den absoluta majoriteten definierar sig som kvinna eller man, men det finns människor som inte gör det. Det här är en frihetsreform för oss alla. Flera länder har redan infört ett tredje kön, och nu är det dags för Sverige att göra samma sak, sade hon till Aftonbladet tidigare i år.

Men medan politikerna klurar på detta skrider andra till handling.

På en lite oväntad plats i Sverige har man redan infört ett tredje kön. Det handlar alltså om Spotify, det svenska streamingbolaget med 4.000 anställda.

Bolagets splitternya huvudkontor är just nu draperat i prideflaggans färger.

På Spotify AB jobbade vid årsskiftet 323 kvinnor, 769 män – och 2 icke-binära.

Könsrevolutionen på Spotify syns i den färska årsredovisningen för Spotify AB, streamingjättens svenska bolag. Enligt lagen måste alla större företag redovisa ”andelen kvinnor och andelen män” bland de anställda.

Spotify väljer nu att krossa normen, i en liten fotnot i den knastertorra årsredovisningen.

De satsade miljoner på att lära amerikanerna om svensk föräldraledighet. Nu går bolaget i bräschen för att lära sina anställda, och resten av Sverige, om icke-binära.

Vem har sagt att en årsredovisning inte kan vara politisk?

Även Spotifys kunder har möjligheten att välja icke-binär som könstillhörighet.

Läs mer