Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bred nedgång för flera större kryptovalutor

Artikel bild

Tuffa tider för de digitala valutorna.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Flera kryptovalutor rasade kraftigt natten mot tisdagen. Det här är första gången sedan juni som bitcoin handlades under 6.000 dollar.

Ether har i sin tur tappat med över 15 procent, en situation som avspeglar sig i flera av de större kryptovalutorna.

I skrivande stund handlas bitcoin för strax över 6.000 dollar medan ethereum ligger på 267 dollar, enligt Coinmarketcap.

Som orsak pekar Bloomberg bland annat på en orolig marknad där den regulatoriska framtiden fortfarande är oviss. I USA väntas exempelvis forftarande grönt ljus för en ny börshandlad fond, ETF, som backas upp av bitcoin.

Ett annat orosmoln är att många aktörer bakom så kallade initial coin offerings (ICO:s) uppges vara på väg att casha ut sitt kapital. 

Samson Mow är chefsstrateg hos blockchain-utvecklaren Blockstream Corp.

”Det är svårt att peka ut en enskild faktor som orsakat det här, men det känns som motsatsen mot förra året när pengarna strömmade in och folk var rädda för att missa något. Nu försvinner de när de känner panik”, säger Samson Mow till Bloomberg.

Timothy Tam är vd på kryptoanalysfirman DoinF. 

”Bitcoin har hållit uppe relativt bra jämfört med ethereum. Den är fortfarande rätt vek mot den amerikanska dollarn”, säger han.

När ether var på topp under förra året utgjorde den digitala valutan över 30 procent av marknaden. I dag är förhållandet 14 procent mot bitcoins 54 procent.

“Det är verkligen smärtsamt nu för ICO:s som tagit in mycket pengar när deras innehav förlorar värde", säger Timothy Tam.

Läs mer