Sök

Hemma Bolån ska utmana storbankerna – med Klarnas tidigare ordförande

Hemma BolånBolånBank

Therese Ruth och Tim Bisander, grundare av Hemma Bolån. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Ytterligare en aktör har bestämt sig för att ta upp kampen med storbankerna på bolånemarknaden.

Den här gången är det Hemma Bolån som har lämnat in en ansökan till Finansinspektionen och med sin bakgrund från bankvärlden hoppas Therese Ruth och Tim Bisander att deras utmanare ska ha en fördel gentemot många konkurrenter. Bolaget backas dessutom av en riktig tungviktare inom fintech-sektorn.

“Det som gör oss starka är att vi är ett team som verkligen kan bolån från insidan ut och som kan finansmarknaden. Vi gifter också ihop den kompetensen med erfarenhet från andra framgångsrika digitala konsumentstartups”, säger Therese Ruth, grundare och vd på Hemma Bolån.

En av investerarna i Hemma Bolån är styrelseveteranen och ängelinvesteraren Peter Sjunnesson. För den breda massan är han kanske inte ett känt namn, men det är en riktig tungviktare som tar plats i bolagets styrelse.

Redan 2007 blev han ordförande i Klarna och senare har han suttit i styrelsen för företag som Dibs, Qliro och Billogram. Utöver sin styrelseerfarenhet har han dessutom varit vd för både Intrium Justitia och Lindorff.

Vilken summa som har investerats i bolaget vill han inte avslöja och menar att det så här tidigt i processen främst handlar om engagemanget.

“Jag tror att mycket i det här handlar om att sätta ihop rätt personer för att göra något i en bransch som är ganska svår att förstå och att få till någonting som fungerar i verkligheten”, säger han.

Både Therese Ruth och Peter Sjunnesson lyfter fram vikten av erfarenhet från bank och finans för att kunna erbjuda kunden den trygghet och det förtroende som krävs. Finansieringen av själva bolånen kommer enligt Therese Ruth sannolikt att ske genom en bolånefond.

“Vi ser att fondstrukturen erbjuder en bra grund för att tillvarata kundernas intresse och säkerställa ett kunderbjudande med en marknadsmässig löptid”, säger hon.

“Vi är övertygade om att vi både kan ge kunderna ett konkurrenskraftigt ränteerbjudande samtidigt som vi erbjuder institutioner, som exempelvis pensionsförvaltare, en högre avkastning än de får på de bostadsobligationer som bankerna emitterar.”

Med sin långa erfarenhet av att bygga framgångsrika och stabila bolag är det just stabiliteten som han hoppas kunna bidra till med sin involvering i bolaget. För honom är det viktigt att bygga ett riktigt stabilt bolag från grunden.

“När man ska bygga finansbolag så måste man ha förståelse för att det kräver både fart, stabilitet och förståelse för hur man lyckas göra saker på ett snabbt sätt utan att det blir ett dåligt bolag”, säger Peter Sjunnesson.

“Det är det jag tycker är kul, att bygga de här idéerna för att skapa ett riktigt bolag och inte bara en startup.”

Utöver Peter Sjunnesson har bolaget även backats av TAT-grundaren och Kivras styrelseledamot Ludvig Linge samt Anders Göransson via Soläng Invest.

Läs mer