Kärleksmatcharens nya drag – vill skapa ett Uber för transporter

Sendoo Delningsekonomi Transport
Kärleksmatcharens nya drag – vill skapa ett Uber för transporter

Sebastian Malmberg och Sandra Kinnmark har skapat en ny delningstjänst.

Caroline Englund

Reporter

Deras delningstjänst ska göra det lättare att skicka prylar mellan svenska städer.

Det senaste decenniet har Sebastian Malmberg ägnat sig att matcha ihop kärlekspar via dejtingsajten Happy Pancake. Men sedan årsskiften arbetar han med en ny form av matchning – tillsammans med Sandra Kinnmark, som tidigare varit marknadschef på på mat-appen Wolt och på Digiexam, har han startat bolaget Sendoo som kopplar samman bilister med saker som behöver skickas inom Sverige. 

Delningtjänsten kom ut med en betaversion vid årsskiftet och har nu tagit in 2,5 miljoner kronor från en svensk startup-investerare som bor i Storbritannien. Målet med denna investeringen är att utveckla plattformen. 

”Jag var med och byggde upp Happy Pancake och är intresserad av matchning. Jag tycker också att det är spännande med delningsekonomi eftersom det handlar om att spara både tid och pengar”, säger Sebastian Malmberg till Breakit. Han tycker att det i dag saknas bra alternativ för privatpersoner som vill skicka större prylar till olika platser i landet. 

Redan idag har Sendoo ett par tusen användare registrerade och de som kör är främst mindre bolag inom speditörsbranschen eller privatpersoner. De som skickar är privatpersoner som exempelvis vill förflytta möbler eller andra prylar från sin bostad till exempelvis sommarstugan. Det handlar om alltifrån stolar och cyklar till musikinstrument och speglar.

Tjänsten har inspirerats av liknande utländska tjänster och målet är att lansera en ny genomarbetat plattform samt att nå 10.000 transporter under 2019. Affärsidén går ut på att Sendoo tar en procentandel av vad kunden betalar för att skicka. Priset för transporterna räknas ut av en algoritm som baseras på varans stolek och hur långt den ska transporteras. Att skicka en stol från Stockholm till Göteborg kostar i dag cirka 370 kronor.

”Vi ser den snabba tillväxten för delningstjänster inom transportsektorn, som amerikanska Roadie och franska BlaBlaCar, men den nordiska marknaden saknar en dedikerad aktör inom transporter mellan privatpersoner. Vårt mål är att ta den positionen”, säger Sandra Kinnmark i ett pressmeddelande. 

Läs fler artiklar
LÄS MER