Hyran för kontorslokaler i Stockholms mest attraktiva lägen är rekordhög

Kontorshyror kontor startup
Hyran för kontorslokaler i Stockholms mest attraktiva lägen är rekordhög

Foto: Istockphoto.com

Tobias Blixt

Reporter

Den attraktiva startup-stadens hyror har ökat kraftigt de senaste åren. Hyresutvecklingen är snabbast i hela Europa enligt experten.

Stockholms lyfts ofta fram som en bra startup-stad och staden figurerar flitigt i olika listor över städer med ett bra klimat för startups. Senast i går kunde vi rapportera att Stockholm kvalade in på en tiondeplats när Navitas Ventures rankade de bästa städerna för edtech-bolag.

Men det finns faktorer som kan sätta käppar i hjulet för företag som vill lyckas slå sig ned i Stockholm. Kontorshyrorna för de mest attraktiva adresserna befinner sig nämligen på rekordhöga nivåer, enligt Sveriges Radio.

“Jag tror inte någon har tecknat på 10 000 kronor per kvadratmeter och år, men säg att de ligger någonstans på 8 500 till 9 500 kronor per kvadratmeter i de bästa lägena”, säger Mats Hederos som är vd på AMF Fastigheter, till Sveriges Radio.

Medelhyran för kontorsytor i centrala Stockholm låg under 2017 på 6.500 kronor per kvadratmeter och år enligt Pangea Property Partners. Enligt Sveriges Radio har en hyresökning skett i takt med att utbudet minskat och vakansgraden är nu nere på cirka 2 procent. Det är betydligt lägre än normala nivåer.

Enligt Tor Borg, analyschef på fastighetsrådgivaren JLL har hyresutvecklingen i Stockholm gått snabbt, mycket snabbare än i övriga Europa.

“Stockholm har haft den snabbaste hyresutvecklingen i hela Europa de senaste två-tre åren. Utvecklingen har varit så pass kraftig att tittar vi på hyresnivåerna centrala Stockholm så är hyran dubbelt så dyr som om vi skulle jämföra med Köpenhamn, Berlin eller Amsterdam eller någon annan stad”, säger han.

Läs mer

Hyra kontor? Här är de billigaste och dyraste rummen i Stockholm

Meetio slukas av jätten Logitech – men grundarna hade inte tänkt sälja: "En bra affär"

Favro- och Hansoft-grundarna går in i startup-huben Base10

Läs fler artiklar
LÄS MER