Telia köper TV4 – förloraren kan bli Bonniers startupinvesterare NFT Ventures

Bonnier NFT Ventures riskkapital
Telia köper TV4 – förloraren kan bli Bonniers startupinvesterare NFT Ventures

TV-reklamen är fortfarande värdefull för de som vill nå ut med sitt varumärke. Och program som Lets Dance lockar storpublik. Foto: TT

Tobias Blixt

Reporter

Möjligheten att använda NFT Ventures investeringar till TV-reklam ser ut att försvinna.

Förra veckan blev den omtalade affären mellan Telia och Bonnier äntligen klar. Telia köper hela Bonnier broadcasting för 9,2 miljarder kronor.

En affär som Bonnier av allt att döma är mycket nöjda med.

”Vi är övertygade om att detta är en riktigt bra affär för Bonnier, och för våra bolag", sade Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande i Bonnier i pressmeddelandet efter affären.

Men affären kan ha konsekvenser för det Bonnier Ventures-anknutna riskkapitalbolaget NFT Ventures. Bolaget investerar i startups inom fintech-området och gör detta genom att bland annat byta ägarandelar mot annonsutrymme i Bonniers medier.

Enligt källor till Breakit sjunker värdet på NFT Ventures erbjudande rejält när de inte har Cmore och TV4 att locka företagen med.

“Det funkar så att man får en pott pengar att spendera i Bonniers medier. Sen kan man själv välja vart man ska spendera den”, skriver en anonym källa med god insyn till Breakit.

Reklam i tv är fortfarande en stark pelare när företag ska bygga varumärken. Om företagen har möjlighet att använda det investerade medieutrymmet för att annonsera i TV4, så är det är utan tvekan det mest attraktiva annonsformatet som har kunnat erbjudas från Bonnier.

NFT Ventures har bland annat investerat i företag som Matspar, Wint, Toborrow och Lånbyte.se (numera Enkla). De har också ett samarbete med Collector bank som investerar tillsammans med NFT Ventures i olika fintech-bolag.

Johan Lundberg, vd och grundare av NFT Ventures, vill inte kommentera hur affären kan komma att påverka deras framtida investeringar.

“Ägarförändringar hos våra investerares dotterbolag är inget som vi kommenterar eller spekulerar i”, skriver han i ett sms till Breakit och tillägger att ingångna avtal rullar på som vanligt.

Läs fler artiklar
LÄS MER