VR-bolaget Diakrit bryter med Rupert Murdochs mediebolag

Diakrit Pegroco VR
VR-bolaget Diakrit bryter med Rupert Murdochs mediebolag

Diakrits grundare Fredrik Bergman, Pontus Lindholm (på bild) samt Martin Fritze och Dick Karlsson köper loss sitt bolag från Rupert Murdoch. Foto: Press/TT

Tobias Blixt

Reporter

Flyttar bolaget till Sverige och inleder AI-satsning.

Den svenska VR-startupen Diakrit köptes för två år sedan upp av mediemogulen Rupert Murdochs företag News Corp. Då var en av säljarna det svenska investmentbolaget Pegroco, med förre statsministern Göran Persson i spetsen.

Nu har Diakrit valt att bryta med News Corp, samtidigt som holdingbolaget flyttar hem till Sverige. Affären innebär att bolagets grundare Fredrik Bergman, Dick Karlsson, Martin Fritze och Pontus Lindholm köper tillbaka startupen från News Corp för en okänd summa.

“De vill fokusera ännu hårdare på nyheter. De har satsat mycket på att bli “real news” och fokuserar väldigt mycket mot Facebook och Google. Vi på Diakrit vill fortsätta utveckla den digitala upplevelsen för bostadsköp”, säger Diakrits vd Fredrik Bergman.

Diakrits idé är att digitalisera bostadsköpen och en stor del i satsningen har varit inom virtuell verklighet. Genom att använda sig av teknik för att producera och visualisera bostäder under byggnadstiden ska de förkorta och förenkla processen för bostadsköp.

När de flyttar hem holdingbolaget till Sverige har de med sig flera affärsänglar i satsningen. Några av de många änglarna som har gått in i bolaget är Alexander och Sebastian af Jochnick, Jacob Dalborg, Tobias Nissen, Håkan Eriksson och Rickard Gardell.

Fredrik Bergman vill inte se uppbrottet med News Corp som ett misslyckande för företaget. Istället hoppas han att företaget kan dra nytta av bli entreprenörsdrivet, samtidigt som den stora skaran ängelinvesterare ska bidra med erfarenhet inom teknik, internationalisering och bolagsutveckling.

“Jag tror snarare tvärt om, vi passar inte som ett bolag i det här stora företaget. Vi är ett snabbfotat bolag som behöver ta snabba beslut”, säger han och fortsätter.

“Vi har enorm kompetens i de här änglarna som vi tog in nu.”

Holdingbolaget kommer att flyttas hem till Sverige, men Diakrit kommer fortsatt att ha stora delar av verksamheten och ledningen förlagt i Thailand. De har även kvar verksamheten i Australien och på Nya Zeeland och sysselsätter 500 anställda globalt.

Nu väntar fortsatta satsningar på att utveckla tekniken inom bolaget. En del i den satsningen är AI, där nämns Sverige som en viktig del i ett pressmeddelande som Breakit har tagit del av.

"Sverige är ledande inom AI och det är här vi kan se oss utvecklas snabbast. Vi har redan testat att implementera AI komponenter i en del utav vår bildhanteringsprocess och har därigenom lyckats göra betydande investeringar i produktionseffektivitet – något som kommer att få en stor inverkan på vår totala produktion av över 200,000 bilder i månaden", säger Fredrik Bergman i pressmeddelandet.

Läs fler artiklar
LÄS MER