Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Hälften av personalen tvingas lämna hajpade Goo Technologies

Artikel bild

Grafikstartupen gör stora förluster och skalar nu ned verksamheten rejält.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

Tidigare i höstas omnämnde vi Goo Technologies som ett bolag med stor potential att hålla koll på inom virtual reality-branschen. Nu visar det sig dock att allt inte är guld och gröna skogar i bolaget.

Verksamheten i Goo Technologies är uppdelad i två. Den ena delen består av 3D-verktyget Goo Create. Med det kan utvecklare bygga 3D-miljöer i javascript för webben. Den andra delen är en studio som använder Goo Create för att bygga egna 3D-modeller som till exempel en VR-upplevelse för mobilen

Nu läggs studioverksamheten ner. Ungefär hälften av de totalt 20 medarbetarna i bolaget tvingas hitta nya jobb.

“Vi ser att den underliggande marknaden för Goo Create har mognat och att det inte finns samma behov av att vi själva har en studio inhouse. Nu lägger vi allt fokus på vår kärnverksamhet som är Goo Create”, säger bolagets vd och medgrundare Ola de Freitas.

Enligt Ola de Freitas har studiodelen av verksamheten, som alltså har sysselsatt halva personalstyrkan, varit ett kortsiktigt projekt och mer av en marknadsföringsaktivitet än en central produkt.

Betyder det att ni hela tiden har sett studion som en temporär del av verksamheten?

“Ja, det skulle man kunna säga”, säger Ola de Freitas.

Tidigare har bolaget tagit in 20 miljoner kronor från Moor Capital och GP Bullhound. Nu håller ledningen på att leta nytt kapital. Enligt uppgift till Breakit har bolaget haft svårt att ta den pågående investeringsrundan i hamn.

Ola de Freitas vill inte kommentera det.

“Jag kan inte säga något om det just nu för det är inte klart än. Som alla startups är vi såklart intresserade av att få in kapital. Vi är öppna för investeringar”, säger han.

Av bolagets årsredovisning för 2014 framgår att bolaget kommer att ha svårt att hålla verksamheten flytande 2015 utan kapitaltillskott. Det framgår även att bolaget gjorde en förlust på över 10 miljoner kronor och hade en nettoomsättning på strax under 7 miljoner kronor förra året.

Enligt Breakits källor är förhandlingarna med Moor Capital inne i ett slutskede och det troliga är att riskkapitalbolaget skjuter till mer pengar.

“Vår investeringshypotes, att Goo har något unikt som kan få stor genomslagskraft, gäller fortfarande och vi diskuterar därför en finansieringslösning som passar fokuseringen”, skriver Kerstin Cooley, vd och medgrundare av Moor Capital, till Breakit i ett sms.

Moor Capital är bolagets näst största ägare med 33,2 procent efter Ardor Labs AB, som är grundarnas bolag.

Läs mer