Här är allt du behöver veta inför Googles stora prylevent på tisdag

Spotify Google Chromecast
Här är allt du behöver veta inför Googles stora prylevent på tisdag

Sundar Pichai, vd för Google. Foto: TT

Jonas de Lange

Reporter

Nya telefoner och en ny Chromecast väntas lanseras på tisdagens event. Sökjätten väntas bland annat komma med en ny betalfunktion och ett svar på Apples nya tv-satsning.

Vi har tidigare rapporterat om Apples stora prylevent med bland annat nya telefoner och en ny version av Appletv. Nu är det Googles tur och uppgifter om bolagets nya prylar läcks i allt större utsträckning. Bland annat har specifikationer av två nya telefoner läckt ut till den amerikanska sajten Droid Life. Det är Google Nexus 6P som utvecklas av Huawei och Nexus 5X som görs av LG.

Nexus 6P är Googles nya flaggskepp som ska ta upp kampen med Iphone 6S och Samsung Galaxy S6. Telefonen är egentligen mer av en “phablet” (en slags mellanting mellan telefon och läsplatta) med sin 5,7 tum stora skärm. Att telefonen är såpass stor ska bero på att både processorn och kameran är betydligt bättre än i den förra modellen.

En av de viktigare nya hårdvaruuppdateringarna är de nya telefonernas fingeravtryckläsare som bland annat kan användas i stället för telefonens pinkod men kanske ännu viktigare för att bekräfta köp med den nya appen Android Pay som har börjat rullas ut i USA. Den ska alltså göra det säkrare för folk att ladda betala med sina bankkort via telefonen.

5X blir en lite mindre telefon som även har lite lägre prestanda. Skärmen kommer dock fortfarande vara över fem tum och ha Full HD-upplösning. De båda telefonerna kommer förmodligen att släppas med Googles nya operativsystem Android Marshmallow, som har annonserats tidigare men inte släppts till användarna än.

Enligt sajten 9to5Google kommer företaget även att presentera en ny Chromecast. I en artikel med suddiga bilder på vad som verkar vara just en Chromecast 2.0 skriver sajten att funktionaliteten i stort kommer att vara den samma. Det är och förblir ett verktyg som streamar rörlig bild från din dator eller telefon till tv:n.

Det som är nytt är att den ska kunna visa upp olika flöden på tv-skärmen. Exakt vad det kommer innebära är oklart men 9to5Google spekulerar i att det kan innbära att man till exempel kan få sina flöden från sociala medier som skärmsparare när man använder Chromecasten.

Vi har tidigare rapporterat om att Chromecasten nu får stöd för Spotify. Nu visar det sig dock att det kanske inte är själva Chromecasten utan en ny, snarlik pryl som stödjer Spotify. Det handlar om Google Cast for Audio som är en liten manick som ska kunna kopplas in i högtalare och stereoanläggningar.

Google kommer själva att streama evenemanget som startar kl 18 svensk tid på sin youtubekanal. Man kan även följa både Cnets och The Verges liverapportering på deras respektive hemsidor.

Läs fler artiklar
LÄS MER