Sök

Svenska Yanzi tar in hundratals miljoner kronor från riskkapitalbolaget Pegasus

Yanzi Networks

T.h: Ulf Wretskog, vd på Yanzi. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

"Vi anser att vi har två års försprång på marknaden inom smarta byggnader och det här kapitalet säkerställer att vi fortsätter ha det försprånget”, säger Ulf Wretskog.

Smarta hem har under flera år varit en hajpad gren inom det som kallas för "internet of things" – uppkopplade prylar. Lampor man kan tända och släcka med mobilen och kylskåp som synkas med anteckningsappar syns hela tiden på stora hårdvarumässor.

Där det verkligen händer är dock för större byggnader. Det är, om inte annat, det svenska techbolaget Yanzi ett bevis på.

Bolaget har tagit fram en mjukvarulösning och sensorer för större fastigheter som bland annat ska optimera energiförbrukning och användande av lokaler.

Nu har Yanzi fått in en ny storägare, i form av det amerikanska riskkapitalbolaget Pegasus.

“Partnerskapet med Pegasus är precis vad vi behöver för att skala upp vår verksamhet och svara mot marknadens efterfrågan”, säger Ulf Wretskog, vd på Yanzi, i ett pressmeddelande.

Förra året omsatte bolaget ungefär 35 miljoner kronor och gick med fortsatt förlust. Ulf Wretskog berättar för Breakit att bolaget räknar med en tillväxt på 300 procent bara i år.

Av pressmeddelandet framgår att Pegasus tar en majoritetspost i bolaget och att även den befintliga ägaren Sjätte AP-fonden är med och investerar. Hur mycket pengar det handlar om vill inte parterna avslöja men Breakits initierade branschkällor uppskattar att det rör sig om en nyemission på flera hundra miljoner kronor för att ta över hälften av ägandet i Yanzi.

“Vi kommer inte behöva söka nytt kapital, så mycket kan jag säga. Nu kan vi jobba långsiktigt istället. Vi anser att vi har två års försprång på marknaden inom smarta byggnader och det här kapitalet säkerställer att vi fortsätter ha det försprånget”, säger Ulf Wretskog.

Idag har bolaget 25 anställda. Redan vid årsskiftet räknar man med att vara över 50 personer, och ungefär 75 personer om 1,5 år.

Vet du mer om detaljerna kring affären? Mejla gärna till jonas@breakit.se, du kan vara anonym.

Läs mer