Google kan komma att ta betalt för Android

Google Android EU
Google kan komma att ta betalt för Android

Sundar Pichai, vd på Google. Foto: TT

Finwire / Breakit

Domen från EU-kommissionen kan få följder för mobiltillverkare.

Tech-bolaget Google antyder att man inte längre kommer ge ut det mobila operativsystemet Android gratis efter ett europeiskt konkurrensrelaterat myndighetsbeslut. Det rapporterar CNBC.

Android är i dagsläget kostnadsfritt för telefontillverkare. Enligt EU är Googles agerande i strid med rådande konkurrensregler, då man bedömer att Android har en så pass hög marknadsdominans.

Böterna inkommer i ljuset av en utredning om att Google sedan 2011 tvingat Android-tillverkare att förinstallera Googles egna sökmotor och webbläsare.

EU-kommissionen bekräftade under dagen att Google får 4,34 miljarder euro, motsvarande nästan 45 miljarder kronor, i böter för att ha brutit mot konkurrensreglerna. Google planerar att överklaga beslutet.

Enligt Google-chefen Sundar Pichai kan det beslutet medföra att balansen rubbas, och innebär att man behöver ta betalt för sin teknologi fortsättningsvis. Vidare anser han att beslutet är gynnsamt för proprietära system framför öppna plattformar som Android.

Pichai uppger att några av apparna som finns förinstallerade på Android-enheter genererar intäkter för Google, men tillägger att de också behövs för att telefonen ska fungera som den ska. Vidare bedömer Google att de förinstallerade apparna är enkla att ta bort och ersätta med tredjepartsalternativ.

Läs mer

Ta bort ditt namn från Google? Ja, det går faktiskt att försvinna

Efter Spotifys personalreform - Mark Zuckerberg tar pappaledigt

Klart: Google får rekordbot av EU

Läs fler artiklar
LÄS MER