Sök

Brakförlust för heta sparappen Qapital – brände 154 miljoner förra året

QapitalSparandeBank

George Friedman (bakom) med tre av sina anställda. Foto: Press

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Det hajpade bolaget rusar vidare för att utmana storbankerna.

Qapital är den svenskgrundade sparappen som skippar hemmamarknaden och siktar direkt på USA. Bolagets första tjänst byggde på att låta användarna lägga upp olika sparmål i sin app och lägga till olika beteenden som triggade sparande. Till exempel att om man köpte en bussbiljett för 21 kronor skulle 9 kronor sättas av till sparade för att avrunda uppåt, eller att man sätter upp konsumtionsmål för sig själv och sparar mellanskillnaden när man hållit sig under budgeten.

På senare tid har bolaget även lagt till ett eget lönekonto och kort samt ett investeringskonto till sin produktportfölj. Den långsiktiga planen är att bli en fullfjättrad bank.

Qapital har på kort tid seglat upp som ett av Sveriges tyngst backade fintechbolag och hade fram till årsskiftet tagit in över 200 miljoner kronor i riskkapital. I våras tog man in ytterligare 250 miljoner kronor.

Nu visar fintechuppstickarens årsredovisning för 2017 att pengarna kommit ordentligt till användning.

Förra året backade bolaget med hela 154 miljoner kronor. Nettoomsättningen landade på endast 2,7 miljoner kronor. Det innebär alltså att utgifterna under förra året var 58 gånger större än intäkterna. Det är förvisso inte ovanligt att startups investerar tungt i tillväxt, men den stora förlusten är ändå en ögonbrynshöjare.

Vad har alla pengar gått till?

“Vi är ett snabbt växande bolag och vårt fokus är framåt. 2017 var ett väldigt spännande år. Under 2017 arbetade vi med att vidareutveckla spartjänsten och lönekontot med betalkort, samt marknadsförde oss i USA. Vi lanserade lönekontot med betalkortet under 2017. Dessutom påbörjade vi utvecklingen av vår investeringstjänst”, skriver bolagets vd och grundare George Friedman, i ett mejl till Breakit.

Investeringen har dock gett en slags utdelning även om det inte syns i bokslutet. Vid utgången första kvartalet i år hade bolaget 420.000 användare i appen. Bolaget tjänar pengar genom månadsabonnemang eller transaktionsavgifter på sparkontot man erbjuder. Man har dessutom lanserat ett eget lönekonto med tillhörande kort där man har avgifter för transaktioner och kortet.

Av dokumenten framgår även att den senaste kapitalrundan bolaget genomförde i våras kom i grevens tid. I september förra året hade bolaget nästan slut på eget kapital och upprättade en så kallad kontrollbalansräkning. Man lyckades dock återställa ordningen genom den stora kapitalrundan under våren.

Vad är årets ambition?

“Vi fortsätter bygga upp vår kundstock och vidareutveckla våra tjänster för att ytterligare förbättra vårt utbud. Under 2018 har vi lanserat en investeringstjänst (Invest), där långsiktiga sparmål investeras i ett antal fonder. Vi fokuserar på långsiktig lönsamhet och på att skala upp verksamheten”, skriver George Friedman.

Det som väntar bolaget i år är framförallt fortsatt tillväxt och tunga investeringar. Samtidigt sneglar man dock mot en börsnotering av bolaget. Tidigare i våras ändrades bolagsformen till publikt bolag och man gjorde en aktiesplit på 1 till 100. Det är två åtgärder som brukligt ingår när man krattar för en notering.

Ytterligare en hint som pekar mot en snar börsframtid är att Swedbank Robur gick in som investerare i den senaste kapitalrundan. Riskkapitalbolaget har tidigare sagt att man endast investerar i onoterade bolag om det finns en plan på att notera bolaget inom 12 månader.

När planerar ni att gå till börsen?

"En sak i taget. Först ska vi få Qapital att flyga ordentligt. Efter det ska vi titta på vilka alternativ som finns framåt", skriver George Friedman.

Läs mer