Spotify – så hög lön har de anställda

Spotify Löner
Spotify – så hög lön har de anställda

Foto: Christine Olsson / TT

Jonas de Lange

Reporter

Vi vet hur mycket de tjänar på Sveriges hetaste techbolag.

Musikstreamingtjänsten Spotify är utan tvekan Sveriges hetaste techbolag. Med över 150 miljoner prenumeranter världen över är det ett varumärke som närmast kan mäta sig med Ikea och H&M i kännedom. Den stora hajpen från konsumenterna har även gjort Spotify till ett väldigt populärt bolag att jobba för.

Samtidigt har grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon återkommande klagat på att reglerna för personaloptioner i Sverige gör det svårt att rekrytera topptalanger. Vi har därför tittat på hur lönenivåerna på Spotifys svenska aktiebolag ser ut.

Snittlönen, borträknat ledning och styrelse, för de drygt 1.000 anställda i Spotify AB ligger på 768.000 kronor om året – eller strax över 64.000 kronor i månaden.

Det är nästan 50 procent högre än snittlönen för systemutvecklare i Sverige – ett yrke som torde dominera hos Spotify.

Då har vi inte räknat in det som i årsredovisningen heter aktierelaterad ersättning. Lägger man till det hamnar den genomsnittliga årslönen på 983.000 kronor. Exakt vad som ingår i “aktierelaterad ersättning” beskrivs inte närmare, men rör det sig om personaloptioner kan man räkna med att den posten till största del tillfaller en mindre grupp nyckelpersoner på bolaget. Samma grupp högt uppsatta nyckelpersoner utanför ledningsgruppen lyfter sannolikt den vanliga snittlönen också.

För ungefär ett halvår sedan rapporterade Breakit om en undersökning som visade att Spotify är långt ifrån det bolag som betalar bäst.

I topp bland techbolagen låg då King – spelbolaget bakom dundersuccén Candy crush. Där hade de anställda en snittlön på över 1,4 miljoner kronor om året.

I vår uträkning har vi alltså granskat Spotify AB. Ett av flera bolag i den globala Spotify-koncernen. Spotify har inte svarat på våra frågor om alla anställda i Spotify AB jobbar i Sverige. Globalt hade bolaget drygt 3.800 anställda sista mars i år.

Läs fler artiklar
LÄS MER