Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

EQT Ventures investerar 240 miljoner i Bimobject – värderingen rusar

Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures. Foto: TT

”Det är ett bolag som har en superspännande position på marknaden och möjlighet att driva digitalisering", säger EQT:s Hjalmar Winbladh.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

nyheter@breakit.se

EQT Ventures investerar 240 miljoner kronor i det svenska teknologiföretaget Bimobject som skapat molnbaserade plattformar för byggbranschen. 

Samtidigt gav transaktionen Bimobject en värdering på 1,6 miljarder kronor. Under onsdagsmorgonen rusade bolaget på börsen och var uppe med över 18 procent vid 15-tiden. 

Stefan Larsson är vd och grundare av Bimobject. 

"Vi är oerhört stolta över få göra den här affären. EQT Ventures är vårt förstahandsval. De ser potentialen i vår affärsmodell och ökar våra möjligheter att snabbt skala upp verksamheten", säger han i ett pressmeddelande.

"Med EQT Ventures samlade erfarenhet av att framgångsrikt bygga snabbväxande, internetbaserade globala bolag kommer vi att tillsammans kunna öka tillväxttakten och fokusera på rätt frågor."

Bimobject skapar virtuella kopior av kundernas objekt, exempelvis en byggskiss, som kan justeras i 3D-format. BIM-objektet förses även med relevant information och de involverade får ta del av en digital modell av byggnaden.

Emissionen omfattar 7,76 miljoner nya aktier motsvarande 15 procent av aktiekapitalet före emissionen. Teckningskursen är 31 kronor per aktie. I samband med nyemissionen sker också vissa ägarförändringar i Bimobject.

”Byggbranschen är en jätteindustri och vi har tittat på ett antal bolag inom segmentet och fastnat för Bimobject”

Efter genomförd nyemission kommer EQT Ventures att äga cirka 13 procent av Bimobject. Utöver EQT Ventures går även MOJO Capital One, EA-chefen Patrick Söderlund och Johan Svanström, vd på Hotels.com, in i byggteknikbolaget.

Hjalmar Winbladh, Partner på EQT Partners och som leder EQT Ventures advisory team, avses ta plats i styrelsen. 

EQT skriver att man imponerats av bolaget och möjligheterna att förändra byggindustrin. Pengarna ska användas för att växla upp tillväxten, öka kundbasen samt expansion mot nya marknader.

Hjalmar Winbladh beskriver industrin som ett otroligt spännande område där digitaliseringen precis påbörjats.

”Det är ett bolag som har en superspännande position på marknaden och möjlighet att driva digitalisering. Globalt finns det otroligt mycket saker i byggbranschen som skulle kunna bli mer effektiva om det digitaliseras”, säger Hjalmar Winbladh. 

Han berättar att EQT Ventures följt bolaget under en längre tid och det här är den första investeringen inom sektorn.

”Byggbranschen är en jätteindustri och vi har tittat på ett antal bolag inom segmentet och fastnat för Bimobject”. 

Planen är att kapitalet ska hjälpa bolaget att accelerera och driva produktutvecklingen, samtidigt som Hjalmar Winbladh tar plats i styrelsen. 

”Jag ska bidra dels i de här frågorna  samt hjälpa bolaget att ta nästa steg och förhoppningsvis bidra med lite lärdomar från det jag gjort tidigare”, säger Hjalmar Winbladh.

Under förra året omsatte Bimobject närmare 89 miljoner kronor med en förlust på 50 miljoner kronor.

Nyemissionen sker utan företrädesrätt för aktieägarna. Styrelsen motiverar avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt med att EQT Ventures är en strategiskt viktig och internationellt etablerad aktör som genom sitt kapitaltillskott möjliggör en fortsatt snabb expansion.

Styrelsen anser att EQT Ventures strategi med industriella rådgivare är extra attraktiv då det tillför värdefull kompetens och erfarenhet som sammantaget bidrar till att öka värdet för Bimobjects aktieägare. 

Läs även Breakits Olle Aronsson: "Vad är Bimobject och varför bryr sig Hjalmar Winbladh om det?" 

 

Läs mer