Collector har satsat över 100 miljoner på startups – här är den senaste investeringen

Collector Ventures Collector
Collector har satsat över 100 miljoner på startups – här är den senaste investeringen

Lena Apler, vd och grundare av Collector. Foto: Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Reporter

Den digitala banken investerar i röststyrningstjänsten Voxo.

För drygt två år sedan lanserade den digitala banken Collector en egen techfond med ambitionen att investera 100 miljoner kronor i nya bolag. Banken har riktat in sig på att investera i alla bolag som kan tänkas komplettera den egna affären.

Under namnet Collector ventures har man sedan dess investerat i 20 olika bolag, som redovisningstjänsten Mr Shoebox, marknadsföringstjänsten Wrapp och Gimi – en digital spartjänst för barn.

Nu avslöjar Collector ventures årsredovisning att man redan passerat 100-miljonersmålet med råge. Fram till årsskiftet hade Collector investerat hela 116 miljoner kronor.

“Det är egentligen först nu som man kan börja utvärdera överhuvud taget och jag är positivt överraskad måste jag säga. Det är flera av bolagen som ligger före plan och verkligen har visat framfötterna”, säger Lena Apler, grundare och tillförordnad vd på Collector.

Investeringarna har fortsatt även 2018 och banken har satt av ytterligare 100 miljoner för följdinvesteringar och nyinvesteringar.

Ett av de senaste portföljbolagen är kanske lite mer otippad än de andra. Collector har nämligen gått in i Voxo, ett bolag som vill analysera röster och bolags kundkommunikation.

Hur passar det med er modell att ni själva ska ha nytta av produkten?

“Vi har till exempel ett kontaktcenter för våra kunder. Där ser vi att vi kan använda den här tekniken för att serva väldigt många personer på kort tid, utan att ha bemanning överallt”, säger Lena Apler.

Läs fler artiklar
LÄS MER