Vi fick tag på Northvolts årsredovisning – här är det mest spännande

Elbilar Batterier
Vi fick tag på Northvolts årsredovisning – här är det mest spännande

Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt. Foto: Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Reporter

Så går det för mastodontprojektet.

Det senaste året har Northvolt varit ett av Techsveriges mest omskrivna bolag. Planen är att bygga en gigantisk batterifabrik i Skellefteå som ska prångla ut battericeller till hundratusentals bilar varje år. Projektet väntas kosta någonstans upp mot 40 miljarder kronor.

Men hur går det egentligen för bolaget? Vi fick ut årsredovisningen för 2017 från Bolagsverket.

Finansieringen

En lång följetong har varit Northvolts utmaningar att få ihop finansieringen till projektet. Utan pengar blir det ju ingen monsterfabrik och bara testanläggningen i Västerås beräknas kosta 1 miljard kronor.

Enligt årsredovisningen hade bolaget “bara” 85 miljoner kronor på kontot vid årsskiftet. Sedan dess har dock pengar från investerare som Scania, ABB och Stena börjat rulla in. I våras meddelade Northvolt att finansieringen av testanläggningen färdigställts och översteg 1 miljard kronor. I bolagets förvaltningsberättelse meddelar man att man räknar med att säkra ytterligare finansiering under 2018, något man även kommunicerat tidigare under året.

Peter Carlsson smider japanska planer?

En intressant detalj är att Northvolt etablerat ett dotterföretag i Japan. I förvaltningsberättelsen skriver bolaget dessutom att majoriteten av en stor del av ingenjörerna som jobbar på bolaget är rekryterade från japanska batteriföretag.

”Vi är ett mångkulturellt företag med över 25 nationaliteter”, skriver bolaget i årsredovisningen.

Exakt vad man jobbar med i det japanska bolaget är fortfarande inte helt solklart, men några planer på att bygga batterier även där finns inte, meddelar bolaget kommunikationschef Jesper Wigardt, i ett sms till Breakit.

"Vi har ett litet team där som bland annat jobbar mot våra underleverantörer", skriver han.

Lugnet före stormen

Det mest iögonfallande är att bolaget under förra året inte hade någon särskilt omfattande verksamhet – i alla fall om man jämför med det som komma skall.

Bolaget gjorde en förlust på 46 miljoner kronor, nettoomsättningen landade på blygsamma 3 miljoner kronor. Redan i april i år tog bolaget sitt första spadtag vid testanläggningen i Västerås, så vi kan räkna med att bolagets förluster kommer att explodera lagom till nästa årsredovisning.

Northvolt har avböjt att kommentera årsredovisningen.

Läs fler artiklar
LÄS MER