Sök

E14 Invest letar startups längs med E14 – nu har de hittat två

E14 investAffärsänglarInvestering

Foto: TT/Istockphoto

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

E14 Invest, ett nystartat nätverk för affärsänglar, gör sina första investeringar i två jämtländska bolag.

Nätverket grundades vid årsskiftet, bland annat av Elisabeth Thand Ringqvist, och har ett 40-tal delägare som tillsammans har satsat sammanlagt 12 miljoner kronor i en fond.

E14 invest består av entreprenörer från Jämtland, som Rolf Hillberg från tälttillverkaren Hillberg, utflyttade jämtar, som Elisabeth Thand Rinqvist själv, och Gustav Rentzhog, vd på rådgivningsföretaget Söderberg & Partners. Även stockholmare, vars hjärta klappar för regionen, som före detta finansministern Pär Nuder och tidigare NCC-chefen Peter Wågström, finns med bland investerarna.

Nätverkets bas finns i Åre och investeringarna ska i huvudsak ske i tillväxtbolag som finns längs väg E14 från Sundsvall till Trondheim.

“Som sagt så har vi en passion för den här regionen och vi tror att vi kan nå bolag som kanske inte syns på de stora startupscenerna. Samtidigt gör vi investeringarna på kommersiella villkor”, säger Elisabeth Thand Ringqvist till Breakit.

Hon tror att pengarna gör extra stor skillnad i den här regionen.

“Om vi investerar kan det locka andra att också vilka satsa. Det kan också öppna upp för Almikapital.”

Förutom pengar erbjuds bolagen råd och att ta del av affäränglarnas nätverk.

“Genom våra 40 investerare når man många olika delar av samhället och det är guld värt för bolagen.”

Nätverkets två första investeringar hamnar hos bolagen Wide Ideas från Åre och Realbridge från Östersund.

Wide Ideas är en molnbaserad mjukvara som fångar upp medarbetares idéer och skapar delaktighet i företagets utveckling. Tack vare en integration med Microsoft Office 365 och med hjälp av artificiell intelligens får kunden en innovationsplattform, där medarbetare kan dela, hitta och utveckla ny kunskap och idéer.

Realbridge, som startades 2015, hjälper företag med deras digitalisering av manuella rutiner. Produkten säljs både direkt och via partners i Sverige och i utlandet. Bolaget har med sin egenutvecklade mjukvara redan stora kunder som HSB, Hemfrid och Gekås.

i en första runda satsas en halv miljon kronor i respektive bolag. Därefter finns möjlighet till följdinvesteringar.

“Den här gången blev det två mjukvarubolag som vi verkligen tror på men vi tittar inte bara på techbolag utan också på tillverkningsbolag som växer”, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Elisabeth Thand Ringqvist är idag ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen. Hon var tidigare vd på Företagarna.

Läs mer