Stims vd om kritiserade EU-förslaget: "Mycket tydligare nu"

StimSociala medierEU

Karsten Dyhrberg Nielsen som är vd för Stim. Foto:TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Upphovsrättsorganisationen Stim är positiv till EU:s kritiserade förslag om innehållsfilter.

Det som kommit att kallas för innehållsfiltret – eller uppladdningsfiltret – innebär att plattformar där användarna själva laddar upp material, som till exempel Youtube, ska bli skyldiga att ha program som skannar av sajten efter upphovsrättsskyddat material.

“Fokus för oss är att skapa en balans mellan de som tjänar mycket pengar på innehållet och de som skapar innehållet. Det ska vara tydligt att de har ett ansvar för det innehåll de använder sig av när de tjänar pengar. Vi tycker att lagen är mycket tydligare formulerad nu”, säger Karsten Dyhrberg Nielsen som är vd för Stim till Sveriges Radio. 

Syftet bakom det nya direktivet är att uppdatera upphovsrätten så att den passar bättre ihop med den snabba tekniska utvecklingen - och att reglerna ska vara liknande inom hela EU.

Men förslaget har blivit skarpt kritiserade. Miljöpartiets Max Andersson, som sitter i det rättsliga utskottet i EU, röstade exempelvis nej till förslaget eftersom han tror att det finns risk för att många sidor på nätet där människor kan ladda upp foto, video och text inte kommer att ha kommer att ha råd med dessa filter.

Breakits krönikör Emanuel Karlsten skriver att Internet (i och med det här) blir allt mindre ett uttryck för demokrati eller allas möjligheter att uttrycka sig fritt och allt mer ett medel som måste kontrolleras, styras, begränsas.

I förslagen som lämnats ingår också den så kallade länkskatten, det handlar om att den som delar en länk med upphovsrättsskyddat material på nätet kan bli skyldig att betala en avgift. 

Läs mer