Postnord om avtalet med Wish: "Vi är jätteglada"

Postnord Wish E-handelspaket från Kina
Postnord om avtalet med Wish: "Vi är jätteglada"

Postens kommunikationsdirektör Thomas Backteman. Foto: Pressbild

Caroline Englund

Reporter

Avtalet mellan Wish och Postnord är påskrivet och börjar gälla från och med i dag, torsdag klockan 18.
“Vi är jätteglada”, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman till Breakit.

Den 1 mars i år införde Postnord en avgift på 75 kronor på alla paket som skickas till Sverige från länder utanför EU. Detta för att se till att moms hämtas in på rätt sätt. 

Bakgrunden till det nya systemet är att det varit enormt populärt bland svenskar att handla billiga prylar från sajter som Wish och Ali express och att den stora mängden paket som kommit orsakat kaos på Arlanda. Samtidigt har staten förlorat miljoner i skatteintäkter på grund av utebliven moms. 

Men sedan Postnords avgift infördes har antalet försändelser minskat drastiskt.

Breakit har tidigare avslöjat att Postnord och Wish har en överenskommelse om ett nytt sätt att ta in moms.

Nu meddelar bolagen att avtalet är helt klart och börjar gälla från och med idag, torsdag klockan 18. Avgiften på 75 kronor per paket försvinner därmed för de kunder som handlar på Wish.

"Vi är jätteglada. Det var den här lösningen vi ville ha från början," säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman till Breakit.

Det nya sättet att ta in momsen innebär att Wish helt enkelt ansvarar för att betala in den till Postnord. Kunderna kommer att märka en viss prisökning i appen men enligt Wish kommer det inte att handla om någon större skillnad mot tidigare. 

Avgiften på 75 kronor per paket kommer däremot att finnas kvar för de som handlar prylar från länder utanför EU via andra sajter än Wish. 

Vad betyder det här för Postnord? 

"Det betyder att det blir en lättare hantering för alla. Det nya systemet innehåller också bättre elektronisk information vilket gör att vi kommer att ha bättre kontroll på hur många paket som kommer och var de ska."

Tidigare flögs 150.000 paket om dagen in från Kina. Nu, efter att Postnord införde avgifter, är nivåerna nere på 15.000 paket om dagen. Men i samband med det nya avtalet och att avgifterna slopas kommer flödet att öka igen, tror Thomas Backteman.

"Det behöver man inte vara Einstein för att räkna ut. Det har funnits en missuppfattning om att vi har tagit beslutet att ta ut avgiften för att minska inflödet av paket från Kina men så var det inte. Vi fick ett uppdrag från Tullverket som vi genomförde. Vi tror att e-handel är framtiden och vill ha fler försändelser."

Det finns en debatt kring hållbarhet kopplad till handel från Kina via plattformar som exempelvis Wish. Hur ser du på Postnords ansvar för hållbara transporter från Kina?

"I snitt innebär varje försändelse från Kina att 1 kilo koldioxid släpps ut. Det kan jämföras med 350 gram per svensk försändelse. Vårt ansvar är att jobba med våra leverantörer för att säkerställa att de arbetar för mer hållbara transporter. Vi förutsätter att Wish gör det och för en dialog med dem, bland annat om att de skulle kunna sampacka ordrar. Men i slutändan är det upp till  att bestämma hur de gör."

Läs fler artiklar
LÄS MER