Klarna vill rekrytera 1000 på ett år – nu har den digitala banken hittat en lösning

Klarna
Klarna vill rekrytera 1000 på ett år – nu har den digitala banken hittat en lösning

David Sandström, marknadschef på Klarna. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

David Sandström vill inte bara rekrytera enskilda personer till Klarna – han vill värva hela team.

Klarna är ett av Sveriges hetaste och snabbast växande startupbolag. Bolaget omsätter miljardbelopp på kvartalsbasis och har närmare 2.000 anställda fördelat i Europa och USA.

I år laddar bolaget för en ny tillväxtfas och skalar därför upp arbetsstyrkan rejält. Om allt går enligt plan räknar bolaget med att rekrytera över 1.000 personer det närmaste året.

Bristen på kompetent personal – särskilt inom programmering och IT – är knappast någon nyhet för den som följt techbranschen. För att lösa utmaningen med att locka till sig folk har bolaget hittat en ny lösning: Grupprekryteringar.

Det handlar om att hela team på personer kan söka jobb tillsammans på Klarna.

“Vi behöver ta till metoder som inte är helt vanliga. Vi ser att många trivs med sitt nuvarande team och inte vill lämna sina kollegor. Det vi gör nu är ett test för att se om det funkar men vi har en föraning om att det är ett lukrativt sätt att få in talanger till Klarna”, säger David Sandström, marknadschef på den digitala banken.

Hur funkar det om det är två duktiga kandidater och en dålig som söker i samma team?

“Jag tror personligen inte riktigt på dåliga och bra anställda utan det handlar ofta om att man är bra eller dålig i en kontext. Samtidigt kommer vi såklart inte bara bedöma på gruppnivå utan även individnivå”, säger David Sandström.

Idag har bolaget drygt 60 anställda på markandsavdelningen. Med den nya metoden hoppas David Sandström kunna locka 30 personer till i år.

Det handlar om 1.000 personer totalt. Vad ska alla de här människorna göra?

“Det finns hur mycket som helst att göra. Vi har en utvecklingstakt som är helt enorm. Jag har aldrig upplevt ett bolag som har en så stor och högkvalitativ output (produktionstakt reds. anm.) som Klarna. Det är inget specifikt projekt utan vi behöver skala upp på bred front för att nå de mål vi har satt”, säger David Sandström.

Hur blir det för bolagen ni rekryterar ifrån om hela deras arbetsstyrka försvinner?

“Det kan jag inte riktigt gå runt och fundera på. Tyvärr står det stora slaget om talangerna. Det har drabbat oss till viss del men vi hoppas att vi med vårt nya sätt att jobba och rekrytera med många spännande initiativ kan stå extremt starka.”

Uppdatering: I en tidigare version av texten skrev vi att Klarna har över 1.300 anställda, en siffra hämtad från bolagets årsredovisning. Bolaget har i efterhand påpekat att den siffran nu ligger närmare 2.000.

Läs fler artiklar
LÄS MER