Coala Life laddar för USA - fyller på kassan med 16 miljoner kronor

Coala Life Digital vårdcentral Vård
Coala Life laddar för USA - fyller på kassan med 16 miljoner kronor

Coala-teamet med Philip Siberg till vänster.

Towe Boström

Reporter

Röda siffror avskräcker inte Coala Life som fyller kassan och blickar mot USA.
"Vi ska knäcka koden och vinna kampen mot hjärtsjukdomar”, säger medgrundaren Philip Siberg.

Coala Life har utvecklat en hjärtmonitor som hjälper dig att hålla koll på hur ditt hjärta slår. Du håller den lilla manicken mot bröstet varpå den läser av hjärtat och skickar analysen till din smartphone.

Lösningen håller dig uppmärksam på avvikelser och du kan även välja att dela din information med vården.

Coala Life har tagit in närmare 100 miljoner kronor i flera rundor och backas av tunga profiler. Bland investerarna hittar vi bland annat riskkapitalbolaget 20 North Street, Elektas styrelseordförande Laurent Leksell och Industrivärdens tidigare vd Anders Nyrén.

Nu fyller Coala Life på kassan med ytterligare 16 miljoner kronor. Bland investerarna återfinns bland annat 20 North Street, Laurent Leksell och internationella affärsänglar.

Pengarna ska användas till satsningar mot konsumentmarknaden samt att driva digitaliseringen av hjärtvården.

Philip Siberg är vd och medgrundare av Coala Life.

”Inget annat svenskt bolag har investerat motsvarande belopp i att utveckla lösningar för hjärtat och digitalisering av hjärtvården” säger Philip Siberg.

Den färska årsredovisningen visar att bolaget omsatte runt 1 miljon kronor under förra året, vilket är ett uppsving från de runt 100.000 kronor som omsattes under 2016.

”Vi är försiktiga med prognoser men vi växer hela tiden, det är inte snack om det”, säger Philip Siberg.

Förlusterna fortsätter dock att tynga Coala Life och resultatraden visar ett minusresultat på 21,3 miljoner kronor. Här ska ändå tilläggas att förlusten halverats jämfört med 2016 då resultatet landade på 42,8 miljoner kronor.

”Vi utvecklar och det kommer att ta lång tid, liksom för många andra bolag i branschen. Vi lägger mycket pengar på algoritmutveckling och kliniska studier”, säger Philip Siberg.

Grundaren förklarar att bolagets största värde ligger i den databas och algoritm som ständigt utvecklas.

I dagsläget används tjänsten av ett par tusen privata användare, som utgör den största intäktsströmmen. Runt 100 vårdgivare och 250 läkare är uppkopplade till tjänsten.

Philip Siberg menar att det funnits viss tveksamhet inom vården.

”De är positiva men det tar tid. I och med att det är något nytt vill de känna trygghet och det ska upphandlas och godkännas”, säger han.

I dagsläget pågår bland annat samarbeten med läkemedelsföretaget Bayer och ett antal vårdcentraler. Utöver det genomförs ett samarbete med Karolinska Institutet i form av världens största digitala hjärtstudie studie.

Mot hösten rullar Coala Life, som sedan tidigare finns i en rad europeiska länder, ut sin tjänst i USA.

”Vi ska verkligen bygga världens största databas inom hjärta och den ska användas till att knäcka koden och vinna kampen mot hjärtsjukdomar”, säger  Philip Siberg. 

Läs fler artiklar
LÄS MER