Ikea satsar på e-sport – tar hjälp av Counter strike-legendar

Ikea Area Academy e-sport
Ikea satsar på e-sport – tar hjälp av Counter strike-legendar

Foto: TT/Istockphoto

Caroline Englund

Reporter

Ikea lägger nu extra krut på en helt ny målgrupp.

Tillsammans med det amerikanska bolaget Unyq, som främst arbetar med 3D-design, och det svenska bolaget Area Academy, som jobbar med pedagogisk verksamhet kopplad till e-sport, ska möbeljätten utveckla heminredning som passar e-sportare.

Area Academys grundare Tommy Ingemarsson är glad över Ikeas initiativ.

“Det känns helt fantastiskt. Jag har länge kämpat för att e-sport ska bli mer socialt accepterat och att ett så stort och känt bolag som Ikea visar att de tar e-sport på allvar känns väldigt stort,” säger han till Breakit.

Area Academy anordnar bland annat läger för e-sportare och samarbetar med skolor som vill använda e-sport i undervisningen. De har genom sitt nätverk satt ihop testpaneler av e-sportare i olika åldrar och på olika nivå  – alltifrån unga amatörer till äldre proffs. Panelerna får bidra med råd och tips till de som skapar möblerna.

“När man designar för e-sportare måste man tänka på att en gamer inte bara är en ungdom. Många som spelar är faktiskt i 35-årsåldern.Tanken med det här och samarbetet med Unyq är att man ska kunna skanna sin kropp och anpassa möblerna efter varje individ. Det kan också handla om att anpassa färg och utseende”, säger han.

Tommy Ingemarsson har själv en bakgrund som proffs inom e-sport och har bland annat 10 VM-guld inom counterstrike bakom sig. Han är också grundare till e-sportsorganisationen Ninjas in Pyjamas.

“Jag satt flera år på en köksstol när jag började spela och det var inte så bra. Möblerna är en stor del av vardagen för en e-sportare och är de inte bra kan de sabba både ryggen och hållningen”, säger han.

Ikea skriver i ett pressmeddelande att det finns ungefär 2 miljarder gamers runt om i världen och att gruppen behöver funktionell ergonomi som är anpassad efter dess vardag. Syftet med den nya möbelkollektionen är att undersöka hur personalisering och heminredning kan förändra livet för alla gamers där ute – bland annat genom att lägga fokus på möblernas utseende, ergonomi och mobilitet.

“Vi är nyfikna på hur möbler i kombination med teknik kan förbättra spelande och livet runt det. Och vi tror att vi har hittat de rätta aktörer att samarbete med för att lyckas, säger Marcus Engman, designchef på Ikea i ett pressmeddelande.

Läs fler artiklar
LÄS MER