Acast närmar sig börsen – samtidigt som grundaren lämnar

Acast

Karl Rosander, medgrundare Acast. Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Breakit har tagit del av poddplattformens framtidsplaner.


Det fanns ledtrådar om en börsnotering redan förra hösten. När Acast tog in 145 miljoner kronor i riskkapital var Swedbank Roburs fond med namnet Ny teknik bland de största investerarna.

Som Breakits grundare Stefan Lundell noterade i vår podcast hade fonden, som tidigare enbart investerat i noterade bolag, nu öppnat upp för investeringar där styrelsen fattat beslut om en notering inom 12 månader.

Senare bekräftade grundarna själva uppgifterna.

Nu kan Breakit berätta mer om Acasts planer. Enligt material som vi har tagit del av är planen att notera bolaget under hösten 2018. Rådgivare i noteringen ska vara investmentbanken ABG Sundal Collier.

Acast har ännu inte släppt några siffror för 2017, men enligt vad Breakit erfar ska omsättningen ha landat på någonstans mellan 100 och 130 miljoner kronor. 2016 var omsättningen 50 miljoner kronor.

Samtidigt minskar förlusten något från runt 50 miljoner till någonstans mellan 35-40 miljoner kronor.

Under 2017 ökade också bolaget starkt i USA. Under 2016 stod USA för 21 procent av omsättningen medan siffran för 2017 var 45 procent.

Samtidigt meddelar bolagets grundare Karl Rosander nu att han hoppar av styrelsen. Något som Di Digital var först med att rapportera. 

"Vi trimmar styrelsen inför börsnoteringen och jag är otroligt stolt över att vi kommer ha 50 procent kvinnor", säger Karl Rosander till Breakit.

"Det här betyder inte att jag lämnar Acast. Jag kommer fortsätta att jobba med strategi, varumärke, kommunikation och affärsutveckling på konsultbasis". 

Kommer du sälja dina aktier vid noteringen?

"Absolut inte, Acast växer så det knakar. Däremot så finns det ju vissa regler på börsen som man måste följa som gör att en viss andel aktier måste släppas till försäljning, som gör att man kanske måste sälja en viss andel". 

Han vill inte kommentera när bolaget ska noteras eller hur siffrorna för 2017 ser ut.

Ny ordförande i bolaget blir Andrea Gisle Joosen, som även sitter i ICA:s,
Billerud Korsnäs och Mr Greens styrelser. Utöver Karl Rosander slutar även nuvarande ordförande Hjalmar Didrikson, Martin Wattin, och Johan Billgren. Medgrundaren Måns Ulvestam sitter kvar. 

Acasts produkt kan beskrivas som en slags fullserviceplattform för podcasts. Bolaget har allt från servrar, dataanalys och annonsering till lyssningsverktyg.

Bland kunderna finns Financial Times, The Economist och BBC.

Läs mer