MTG på väg att köpa Dreamhack - men ägarna lägger locket på

MTGDreamhacke-sport

Foto: Claudio Bresciani / TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Efter köpet av världens största e-sportbolag jagar MTG nu den svenska spelklenoden Dreamhack.

I slutet av april kunde Breakit avslöja att mediekoncernen MTG, där bland annat TV3 och Viasat ingår, förhandlade om ett köp av tyska Turtle Entertainment som står bakom ESL, världens största arrangör av e-sporttävlingar.

Två månader senare var affären ett faktum - MTG förvärvade 74 procent av Turtle Entertainment till ett pris av motsvarande 725 miljoner kronor (78 miljoner euro).

Den här gången kan vi avslöja att MTG är sugna på att göra ytterligare ett förvärv i denna heta digitala sektor. Denna gång är det svenska dataspelsfestivalen Dreamhack som MTG kastar lystna blickar mot. Enligt Breakits källa pågår sedan en tid diskussioner med de nuvarande ägarna om en försäljning.

"Jag vet inte hur långt de kommit men det är riktiga förhandlingarna", säger Breakits källa.

Dreamhack brukar beskrivas som världens största "Lan-party" och hade förra året över 100 000 besökare på sina event och dryga 15 miljoner unika tittare som följde livesändningarna på nätet. Verksamheten bedrivs i aktiebolaget Dreamhack som haft en mycket stark försäljningsutveckling de senaste åren. På fyra år har omsättningen mer än fördubblats till 68 miljoner kronor 2014 och bolaget gör en liten vinst.

Bakom Dreamhack AB står Implicator Holding som kontrolleras av Bernt Ohlén (66 procent av aktierna) och Stefan Magnusson (13 procent). När Breakit når Stefan Magnusson på torsdagen vill han inte ge några kommentarer till en eventuell affär.

”Oavsett om det är något på gång eller inte så kommer jag inte säga någonting. Den typen av frågor svarar vi aldrig på”, säger Stefan Magnusson.

Av handlingar från Bolagsverket framgår att det hölls en extra bolagsstämma i Implicator Holding där det bland annat beslutades om en extra aktieutdelning på 2,4 miljoner kronor. Det skulle kunna tolkas som att de nuvarande ägarna strukturerar upp bolaget inför en försäljning.

Vi kommer att analysera affären vidare i morgondagens avsnitt av Breakits Podcast. Håll utkik!

Läs mer