Miljardbud på Zound – ägare oense

Zound industries
Miljardbud på Zound – ägare oense

Zounds styresleordförande Tommy Jacobson.

Caroline Englund

Reporter

En grupp investerare med Marc Wallenberg i spetsen lägger ett bud på hörlursbolaget Zound industries.

Det uppger Di digital. Budet värderar bolaget till mellan 1,5 och 2 miljarder kronor, enligt uppgifter till sajten.

Bakom budet ligger en maktstrid mellan grundaren Konrad Bergström och storägaren Tommy Jacobson.

Konrad Bergström skriver i ett sms till Breakit att han inte har några kommentarer till uppgifterna.

Inte heller Tommy Jacobsson vill kommentera uppgifterna närmare. 

"Vi avser att fortsätta vara ägare i Zound och vara med att bygga det vidare ihop med management och personalen", skriver han i ett sms till Breakit. 

Breakit har tidigare berättat att  Konrad Bergström har lämnat bolagets styrelse.

Beskedet kom en knapp vecka efter att bolagets vd Pernilla Ekman flaggat för att Konrad Bergströms roll i bolaget är på väg att förändras.

“Min reaktion är att det inte är helt oväntat givet de diskussioner som Pernilla (Ekman) sagt att det för”, skrev Tommy Jacobsson i ett sms till Breakit då.

Nu kommer uppgifter om att grupp investerare med Marc Wallenberg i spetsen lagt ett bud på hela bolaget. Detta enligt flera källor till Di digital.

En av källorna uppger att budet ligger på 1,3 miljarder kronor och avser samtliga aktier i Zound, vid sidan av de 7 procent som medgrundaren Konrad Bergström äger. Det värderar hela Zound till cirka 1,4 miljarder kronor,  om man ser till vad aktierna handlas för idag. En annan källa uppger att budet är högre än så, och värderar Zound till mellan 1,5 och 2 miljarder kronor.

Maktstriden ska handla om att Zounds grundare Konrad Bergström vill fokusera på tillväxt medan vd Pernilla Ekman vill jobba mot på vinst.

Konrad Bergström vill nu köpa bolaget och ska alltså backas av Marc Wallenberg, som är son till SEB:s ordförande Marcus Wallenberg. Han har bland annat en bakgrund på mobiloperatören 3.  Även britten Lord Waheed Alli ska ha anslutit sig till budet. Han var fram till slutet av 2017 engagerad i Zounds styrelse. Till sin hjälp har de ett antal tjänstemän på storbanken Nordea.

Zound industries har tidigare flaggat för att de förbereder en börsnotering. 

Läs fler artiklar
LÄS MER