Sök

Begär ut din data från Facebook – så här gör du

Facebook.comMetaintegritetsskydd

Foto: Istockphoto.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Så här går du tillväga för att ta reda på vad Facebook vet om dig och hur du kan styra vilken information som får användas för att rikta annonser.

Det är ingen hemlighet att Facebook lagrar all information som du någonsin har delat med dig av till plattformen.

Men den senaste tiden har de också gjort många förändringar för att det ska bli lättare för dig som användare att få en överblick över vad de vet om dig. Hur den informationen används och vad du kan göra för att stoppa Facebook från att använda din relationsstatus i annonssyfte.

Trots allt arbete från Facebook kan det ändå vara en snårig djungel mellan olika sidor och inställningar. Därför har vi på Breakit tagit fram en enkel guide som visar både hur du begär ut din datafil och sätter stopp för Facebooks nyfikna näsa.

# Din datafil
Att få tag i filen över all information Facebook har om dig som användare går snabbt och kan göras i sex enkla steg.

1. Gå till “inställningar”, det gör man enklast genom den lilla pilen i det övre högra hörnet av sidan.

2. Välj “Din Facebook-information” i listan till vänster.

3. Klicka där det står “Ladda ned din information”.

4. Nu kan du välja att få datan levererad i flera olika format. Det enklaste sättet är den som är vald från början. Då får du all data sedan du skapade ditt Facebook-konto levererad som en hemsida med olika kategorier.

5. Vänta på ett mejl eller en notis där Facebook meddelar att du kan ladda ned din information. Beroende på hur länge du har använt plattformen och hur mycket bilder du har laddat upp kan den här processen ta en stund.

6. När du laddar ned datan kommer den i en zip-fil som packas upp till en mapp. I den mappen är det filen som heter index.html du ska trycka på för att få fram informationen.

Nu har du fått tag i all information som Facebook någonsin har samlat in om dig.

# Kontrollera reklamen

Nu när du vet vilken information Facebook samlar in och hur de använder den kan det vara bra att veta hur du går till väga för att ha större kontroll över din data.

Det finns några metoder för dig som vill kontrollera vilken information Facebook samlar in och om den kan användas för att rikta reklam eller inte.

Här listar vi några av viktigaste inställningarna du kan göra.

# Dina annonsinställningar
Här finns flera intressanta inställningar där du kan styra vilka uppgifter om dig som Facebook får använda för att rikta reklam.

Dina intressen:
Få en överblick av alla sidor du har gillat, som artister, företag eller platser. Tänk på att allt du gillar kommer att användas för att försöka rikta annonser mot dig. De kan också användas för att hitta relaterade intressen.

Facebook tror exempelvis att jag är intresserad av Norrland och visar mig en exempelannons för myggnät när jag går in på mina intressen.

Annonsörer du interagerat med:
Här kan du se annonsörer som du har klickat på eller besökt. Men också de som har fått tag i dina kontaktuppgifter genom köp, lojalitetsprogram eller på andra sätt – och sedan laddat upp informationen på Facebook för att rikta annonser mot dig personligen. Gå igenom listan och radera de som verkar skumma.

Din information:
Välj om annonsörer ska kunna använda sig av information som rör din relationsstatus, arbetsgivare, yrkestitel eller utbildning.

Du kan också se vilka kategorier Facebook har placerat dig i och du kan välja att radera de som är felaktiga eller som du helt enkelt inte vill bli identifierad inom.

Annonsinställningar:
Här finns tre inställningar som är viktiga för dig som användare och din integritet online.

Facebook tillåter här att du styr om de kan använda sig av data utanför Facebook för att ge dig annonser på plattformen. Till exempel kan de ge dig annonser för löparskor om de ser att du har köpt träningskläder.

Facebook har också egna annonseringstjänster som används av appar och hemsidor. Du kan styra om Facebook får använda information som de samlat in om dig på plattformen för att rikta annonser på andra hemsidor.

Den tredje inställningen avgör om Facebook får använda dig för att marknadsföra inlägg, företag eller grupper. Du har säkert sett annonser från företag där det i toppen av annonsen står vilka av dina vänner som gillar sidan, du måste faktiskt själv säga ifrån för att Facebook inte ska använda din profil i annonser mot andra.

Dölj annonsämnen:
Slutligen kan du också välja att stänga av annonser inom ämnen som rör alkohol, föräldraskap eller husdjur periodvis eller permanent, även om Facebook säger att de inte kan lova att det fungerar helt.

# Platstjänster eller platsåtkomst
Facebooks platstjänst används både för att visa dig vilka vänner som finns i närheten och vart det kan finnas tillgång till wifi.

Men genom att tillåta geografisk spårning av din mobil ger du också Facebook information om platser du besöker, vilket används för att rikta annonser.

Läs mer