Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Hälsoappen Eatit vill testa ditt blod – för att skicka matkassar till din dörr

Artikel bild
Theresia Silander Hagström och Oytun Yildirimdemir.

Eatit vill ge dig hälsosamma recept genom att mäta dina blodvärden.
"Appen fungerar som Netflix och fokuserar på vad du gillar", säger medgrundaren Theresia Silander Hagström.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

KTH-ingenjörerna Oytun Yildirimdemir och Theresia Silander Hagström bestämde sig för att kombinera sina kunskaper med sitt intresse för mat och hälsa.

Resultatet blev appen Eatit – en digital dietist som ger dig receptförslag baserat på blodvärden, livsstil och dina smakpreferenser. 

”Vi är stolta över våra algoritmer. Appen fungerar som Netflix och fokuserar på vad du gillar och kollar tillbaka över tid för att räkna ut vad du är sugen på härnäst”, säger Theresia Silander Hagström. 

Appen, som lanseras till hösten, är ansluten till över hundra vårdcentraler där användaren kan genomföra ett blodprov som analyseras av en läkare. Eatit låter dig även fylla i en lista över ingredienser du gillar, hur frekvent du kan tänka dig att äta dem, och kartlägger hur aktiv du är i köket. 

Du får sedan receptförslag, framtagna av Eatits dietister, som tas fram av en AI-algortim. Målsättningen är att hjälpa människor till en mer hälsosam kost. 

”Nästa steg är att koppla in matleverantörerna eller andra typer av leverantörer. För att kunna genomföra en förändring krävs det att friktionen är så liten som möjligt, säger Oytun Yildirimdemir.

Det skulle exempelvis kunna handla om få hem anpassade matkassar eller att appen integreras med gym för att bättra kunna anpassa sina förslag. 

Eatit har utvecklats i samarbete med matjätten ICA där 1.600 medarbetade genomfört användartester. Om det blir ett vidare samarbete med ICA återstår att se. 

Eatit är självfinansierat men grundarna räknar med att ta in riskkapital framöver. 

”Vi ser ett stort behov på många marknader och en infrastruktur vi kan knyta an till. Den svenska marknaden blir mest för att validera produkten, under nästa år går vi utomlands”, säger Theresia Silander Hagström. 

Eatit ska erbjuda en gratisversion samt en premium-modell för 149 kronor i månaden där du får ta del av rapporter, analyser och rådgivning med dietister.

Genom blodproven kan även sjukdomar upptäckas, men det är inte Eatits huvudfokus. Däremot vägs faktorer som gluten- eller laktosintolerans och övriga eventuella brister in i bedömningen. 

Om du har smak för det onyttiga kommer appen inte att rekommendera broccolisoppa eller sallad i en vecka. Du kommer istället att få förslag på små förändringar som exempelvis kycklingburgare istället för hamburgare och andra alternativ till din vanliga kost. 

”Vi ger inga ohälsosamma rekommendationer och kommer inte heller att säga åt dig att fasta i en vecka”, säger Oytun Yildirimdemir.

Läs mer