Fingerprint-chefen om hotet från Qualcomm: "Det är mycket snack"

Fingerprint-chefen om hotet från Qualcomm: "Det är mycket snack"

Steve Mollenkopf, operativ chef på Qualcomm. FOTO: Flickr

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Uppdaterad: Svenska Fingerprint Cards utmanas nu av en av världens största chiptillverkare, Qualcomm. Men den tidigare Fingerprint-chefen Johan Carlström räds inte den nya konkurrenten.

Fingerprint Cards är ett av Sveriges just nu mest snabbväxande techbolag. I år väntas omsättning hamna på 2,5 miljarder kronor vilket kan jämföras med fjolårets omsättning på 234 miljoner kronor. Bolagets aktie har också gått som en raket på Stockholmsbörsen de senaste månaderna - men nu kommer uppgifter som kan vara ett hot mot bolagets fortsatta framfart. 

Hotet kommer från en av världens största chip-tillverkare, Qualcomm, noterat på Nasdaq-börsen och med ett marknadsvärde på över 700 miljarder kronor.

Redan i mars på den stora mobilkonferensen i Barcelona aviserade Qualcomm att de tagit fram en fingersensor som var en direkt konkurrent till Göteborg-företaget Fingerprint Cards. Men snart framkom att Qualcomm bara hade en prototyp klar och det var högst oklart när en färdig produkt skulle nå marknaden.

I juni spelade också Fingerprint Cards-vd Jörgen Lantto ned hotet från jätten Qualcomm i en intervju med nyhetsbyrån Direkt:

"Vi upplever inte att kunder är på väg att lansera telefoner med Qualcommkomponenter inom överblickbar framtid”, sade han då.

Och i analysen från investmentbanken Carnegie som skapade rally i Fingerprint-aktien i tisdags räknade analytikern med att det skulle ta mellan ett år och tre år innan Qualcomms produkt lanserades.

Men nu kommer uppgifter som tyder på att en lansering sannolikt sker redan inom några månader. Stämmer det innebär det ett tungt bakslag för Fingerprint Cards.

Det är finanschefen för en av Asiens största underleverantörer till mobiltelefonindustrin som uppger att de redan under första halvåret 2016 kommer att börja leverera fingersensorer från Qualcomm till sina kunder. Finanschefen heter Andrew Shih och han jobbar för det taiwanesiska bolaget General Interface Solutions (GIS) med en omsättning på motsvarande över 15 miljarder kronor.

Han deltog i förra veckan på en konferens som investmentbanken Credit Suisse anordnade. I ett brev till sina institutionella kunder, som Breakit tagit del av, konstateras att:

  • GIS har inlett ett samarbete med Qualcomm kring deras fingerprintsensor.
  • Flera ”stora smartphone-varumärken” är redo att beställa sensorerna från GIS.
  • GIS räknar med att leveranser ska komma gång under första halvåret 2016.
  • Kostnaderna för den lösningen som Qualcomm erbjuder är klart konkurrenskraftig jämfört med de lösningar som redan finns idag.

På måndagsförmiddagen kommenterade den tidigare Fingerprint-chefen Johan Carlström Breakits uppgifter. Till nyhetsbyrån Direkt säger han:

"Vad de flesta inte förstår är att det här är mycket nära rocket science. Det är väldigt svår teknologi och tar väldigt lång tid att utveckla den, med väldigt höga trösklar. Så vi är inte speciellt oroliga: vi har hållit på med det här, och har många hundra manår investerade i vår teknologi".

Via sitt Twitterkonto är Johan Carlström i det närmast rajlant mot jätten Qualcomms utmaning:

"Min privata åsikt är att det är mycket snack och pytteliten verkstad, åtminstone under 2016. Sedan får vi se", skriver han som ett svar på frågan "Hur stort hot för Fingerprint är Qualcomm egentligen?".

Läs fler artiklar
LÄS MER