Sök

Så ska digitala lås lösa e-handelskundernas hårda leveranskrav

GluePostnorde-handel

Foto: TT/Pressbild

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

I bilen, i en box eller i ditt gamla barnvagnsförråd. Den digitala låsboomen kan skapa en riktig revolution för e-handeln – här är några exempel på vad vi kan se fram emot.

E-handeln fortsätter öka och i takt med det ställer kunderna högre krav på leveranserna. Just nu kämpar transportbolag, e-handlare och låsföretag för att hitta smidiga lösningar.  Inte minst för att avlasta de stackars utlämningsställena som numera svämmas över av paket i samband med e-handelstoppar som Black Friday och jul.

Breakit har listat några lösningar som bolagen jobbar med just nu:

Få hem varorna

Startupen Glue, som säljer digitala lås, rullar ut nya samarbeten hela tiden. I dagsläget jobbar de med Mathem, byggvaruhuset Fredells och transportbolaget Bring. Det innebär att kunder som har ett Glue-lås kan få matvaror, byggvaror och saker de handlar på nätet levererade innanför dörren när de inte är hemma. 

Men tjänsterna funkar än så länge bara i vissa områden i Stockholm.

Även Postnord samarbetar med låsföretag. Förra året testade de samarbete både med Glue och Assa Abloy. I år har de flera nya samarbeten på gång.

Få varorna i bakluckan på bilen

Volvo var tidigt på bollen när det gäller samarbete med e-handeln. Volvoägare som har ett digitalt billås kan få varor som de beställt från en rad företag levererade i bilen. Antalet samarbetspartners växer och några exempel är Intersport, Netonnet och Mat.se. Tjänsterna kan i dag bland annat användas i Stockholmsområdet, Göteborgsområdet och i västra Skåne.

Leveransrum i lägenhetshus

Startupen Qlocx testar särskilda leveransrum i lägenhetshus. I Hammarby Sjöstad i Stockholm har ett gammalt barnvagnsförråd bytt funktion och blivit paketrum. Affärsidén handlar om att fastighetsägarna ska stå för installationen av ett digitalt lås i rummen och att de boende ska betala en särskild serviceavgift för att kunna använda rummet. E-handlade paket levereras till rummet och kunden kan komma in i rummet via en app.

Leveransboxar

Qlocx och Instabox är exempel på två bolag som arbetar med så kallade leveransboxar eller smarta skåp. De ska kunna placeras i villaområden eller vid strategiska ställen på stan som vid tunnelbanestationer eller Pressbyrån.

Läs mer