Sök

Fenix begravningsbyrå tar in 10 miljoner – digitaliserar din begravning

Fenix begravningBegravningsbyråDigitalisering

Fenix begravnings grundare Charlotte Runius, Johannes Ekblad och Mikael Novak Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Vill modernisera branschen med en plattform där du kan planera begravningen hemma i soffan.

Den digitala begravningsbyrån Fenix vill modernisera branschen genom att digitalisera så mycket som möjligt av begravningsplaneringen – en affärsidé som precis har genererat i 10 miljoner kronor i riskkapital från olika ängelinvesterare.

“Vi tror att vi verkligen har hittat ett område där folk vill kunna sköta saker online. Begravningsbranschen har varit konservativ och eftersatt och man är i en situation där det kan vara jobbigt att ta sig ut och gå till en begravningsbyrå”, säger Charlotte Runius, medgrundare och vd på Fenix begravning.

Totalt följer fyra personer med i företagets nyemission: Peter Weiderman, investerare, Tomas Ekman från CVC, Stefan Mahlstein från marknadsföringsbyrån Pineberry och Anders Nettelblad som grundade fotbollsplattformen Svenskafans.com.

“Vi har kunnat lägga mycket tid på att hitta bra personer eftersom att vi är lönsamma. De pengar som vi tar in går främst till att utveckla plattformen.”, säger Charlotte Runius.

Peter Weiderman kom in i bolaget redan för två och ett halvt år sedan, men de tre övriga deltagarna i nyemissionen kommer in i bolaget nu. De har alla ett viktigt syfte att fylla med sina olika bakgrunder, enligt Charlotte Runius.

“Stefan Mahlstein bidrar med erfarenhet i digital marknadsföring, det är väldigt viktigt för oss. Man måste vara smart för att kunna konkurrera på den här marknaden. Tomas Ekman kommer att bidra med finansiell kunskap och rådgivning för att skala upp”, säger hon.

Anders Nettelbladt har, förutom grundandet av forum- och sportsajten Svenskafans, tidigare arbetat i fem år på Expressen som bland annat sportchef och utvecklingsredaktör.

En bakgrund som kanske inte har en självklar koppling till begravningsbranschen, men Charlotte Runius berättar att hans kompetens kommer att fylla en viktig funktion i bolaget.

“Han har erfarenhet att bygga digitala plattformar och gemenskaper. Det kanske låter lite konstigt för en begravningsbyrå, men vi märker att det finns ett behov av att prata om de här frågorna. Det finns inget bra forum där man kan göra det utan att bli den trista typen”, säger hon.

På vilket sätt utvecklar ni den gemenskapen?

Vårt fokus i dagsläget är att prata med människor, men vi håller exempelvis också på att utveckla en chatt-bot så att man ska kunna ställa frågor mer anonymt.“

Fenix begravning redovisade ett minusresultat på strax över en miljon kronor under räkenskapsåret som slutade i mars 2017, men i år planerar man att redovisa svarta siffror i årsredovisningen. Grundarna av Fenix begravningsbyrå är Charlotte Runius, Johannes Ekblad och Mikael Novak.

Läs mer