Sök

Snart kan Sveriges landsbygd få 200 obemannade butiker

I USA har Amazon öppnat obemannade butiker under namnet Amazon go. Snart kan Sverige få ett liknande koncept på landsbygden. Foto: Istockphoto

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Svenska landsbygden ska få 200 butiker som likt Amazon go är obemannade. I alla fall om bolaget Lifvs Scandinavias planer går i lås.

När e-handelsjätten Amazon öppnade sin första obemannade butik i Seattle blev satsningen flitigt omskriven i medier världen över.

Men redan om ett par månader kan ett liknande koncept lanseras i Sverige. Det relativt okända bolaget Lifvs Scandinavia har under en tid jobbat med att utveckla en app och ett system som ska göra det möjligt att handla i små butiker på cirka 30 kvadratmeter utan personal.

“Vi ser att många butiker på landsbygden lägger ner och att allt fler flyttar till större städer. Det här är ett sätt att få en levande landsbygd. Man ska inte behöva åka två mil för att handla,” säger Bea Garcia, som är vd på Lifvs Scandinavia.

Den som vill handla i en obemannad butik måste först registrera sig i Lifvs app och koppla sitt bankkort till den. I butiken går det sedan att handla genom att scanna varorna i appen. Det kommer också att finnas fysiska scanners på plats för de kunder som föredrar att handla så.

Pengarna dras sedan från kundernas kort efter att de har checkat ut.

Hur tänker ni kring risken för stölder?

”Risken för stöld och snatteri finns förstås, men i och med att det finns kameror i butiken, samt att kunden via appen identifierar sig, hoppas vi att problemen ska bli begränsade. Om vi märker att någon missbrukar förtroendet, skickar vi ett trevligt mejl, som påtalar att man nog har glömt betala för sig."

Butikerna kommer att ligga på landsbygden och en person kommer att vara ansvarig för att serva och fylla på varor i uppskattningsvis fem butiker. Tanken är att butikerna ska innehålla ungefär 400 varor och kunderna ska kunna köpa alltifrån mjölk och blöjor till ingredienser till helgens tacokväll. 

Har ni inspirerats av Amazon go?

“Inte direkt, planerna fanns långt innan deras butik öppnade. Däremot har vi hittat inspiration i Asien där ungefär 200 butiker har rullats under varumärket Bingobox."

De första obemannade butikerna kommer att öppna i mellansverige inom ett par månader, enligt Bea Garcia, och om ett par år hoppas bolaget att Sverige ska ha 200 butiker utan personal.

Läs mer