Sök

Mediekoncernen Axel Springer köper det svenska analysföretaget Universum

Universum

Petter Nylander som är vd på Universum tycks vara nöjd med affären. Foto: TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Den tyska mediekoncernen Axel Springer köper det svenska analysföretaget Universum. Priset spås ligga på en halv miljard.

Affären kommer att bli offentlig på måndag, enligt Dagens industri.

”Det är en fantastisk resa som började 1988 när Lars-Henrik Friis Molin gick på Handelshögskolan i Stockholm och startade en studenttidning. Numera är vi en global marknadsledare inom analyser och rådgivning kring hur företag kan bli mer attraktiva som arbetsgivare. Genom affären med Axel Springer kan vi ta nya steg och accelerera utvecklingen ytterligare ”, säger Petter Nylander, vd för Universum till Di.

Han säger också att Universums verksamhet nu kommer att integreras med Axel Springers digitala rekryteringsplattform Stepstone.

Vad Axel Springer betalar för Universum är inte känt men enligt marknadsbedömare som Dagens industri pratat med ligger prislappen sannolikt kring 500 miljoner kronor. Det innebär i så fall att serieentreprenören Lars-Henrik Friis Molin, som numera är styrelseordförande, får runt 350 Mkr för sitt 70-procentiga innehav och att även vd Petter Nylander får ett mångmiljonbelopp i likhet med flera andra delägare.

Både Petter Nylander och Lars Henrik Friis är redan idag affärsänglar.

Petter Nylander har bland annat investerat i det Stockholmsbaserade bolaget Besedo har tagit fram en plattform för olika typer av innehållsmoderering, som används på radannonstjänster som till exempel Blocket och Ebay.

Lars Henri Friis Molin har bland annat investerat i sökmotorn School Apply som hjälper elever att hitta möjliga utbildningsprogram över hela världen baserat på parametrar som betyg, avgift, skolranking och utbildningsort och i Justarrived - en jobbsajt för nyanlända.

Petter Nylander räknar med att fortsätta som vd även efter att affären är genomförd. Bolaget har idag 180 anställda, omsatte i fjol 310 miljoner och gjorde ett rörelseresultat på cirka 60 miljoner kronor.

Läs mer