Fintechbolaget Capcito i samarbete med SEB – ska förenkla låneprocessen för startups

Capcito fintech
Fintechbolaget Capcito i samarbete med SEB – ska förenkla låneprocessen för startups

Capcitos grundare Michael Hansen. Foto: TT/Pressbild

Caroline Englund

Reporter

Fintechbolaget Capcito vill göra det lättare för startups att låna pengar. Nu inleder de ett samarbete med storbanken SEB.

Capcitos affärsidé handlar om att förenkla för företagare som behöver rörelsefinansiering. Bolaget grundades av Michael Hansen och Mattias Axlind under början av 2015. 

När företag vill ansöka om finansiering loggar de in på Capcitos plattform där deras fakturerings- eller bokföringsprogram kopplas mot systemet och låneutrymmet beräknas automatiskt. Därefter skapas en så kallad dynamisk checkkredit som används för att finansiera den löpande verksamheten. Företaget betalar ränta när pengarna används och som säkerhet används utstående kundfakturor.    

I september förra året tog Capcito in 20 miljoner från SEB Venture Capital och Collector Ventures. Nu jobbar de tillsammans med storbanken i jakten på kunder. Samarbetet går ut på att SEB rekommenderar sina kunder att använda Capcitos tjänster samtidigt som Capcito får en kreditlina från SEB.

”Det här samarbetet betyder mycket för oss. Att en anrik storbank som SEB säger att vi är ett bra alternativ är en fantastisk kvalitetsstämpel,” säger Capcitos grundare Michael Hansen till Breakit.

Michael Hansen har själv startat och investerat i flera företag och kämpat med finansiering. Det är också bakgrunden till att han startade Capcito.

”Företagsfinanisering har sett likadan ut väldigt länge och bankerna har gamla system och processer. Vi gör en realitidsbedömning av bolagens ekonomi och automatiserar processen. Det är kul att storbankerna tycker att det är spännande", säger han till Breakit.

Även SEB ser framemot det nya samarbetet.

”Det här är ett bra komplement till våra övriga tjänster till de mindre företagskunderna. Likviditet är ofta en bristvara för mindre företag och här kan de i realtid få tillgång till finansiering för att växa i sin affär", säger Stefan Stignäs företagsmarknadschef inom företag och privatkunder på SEB.

Under 2016 omsatte Capcito 300.000 kronor och gjorde ett minusresultat på runt 3 miljoner kronor.

Siffrorna för 2017 är ännu inte klara.

Läs fler artiklar
LÄS MER