Sök

Trippel-exit på Klarna – tre av fem regelgranskare lämnar bolaget

Klarna

Gemensamma avhopp skapar problem för Klarna-chefen Sebastian Siemiatkowski. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT samt Istockphoto

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Globala compliance-chefen Mikael Karlsson och ytterligare två anställda lämnar Klarna.

Få saker är så centralt för kreditutgivare och banker i Sverige som compliance. Det kan enklast översättas till regelefterlevnad och är bolagens interna granskning för att se till att man följer Finansinspektionens regler.

Nu kan Breakit avslöja att tre av fem anställda på den svenska compliance-avdelningen är påväg att lämna Klarna inom loppet av bara några månader. En av dem är dessutom bolagets globala compliance-chef, Mikael Karlsson.

Hur stort bakslag förändringen innebär för bolaget – och exakt varför personerna valt att lämna Klarna – framgår däremot inte av Breakits uppgifter. 

Men även om avhoppen gjorts på grund av nya lockande utmaningar, snarare än ett resultat av den pågående omorganisationen på betalbolaget, skapar det problem för Klarna, enligt Breakits branschkällor.

“Det är en massa kunskap som byggts upp över lång tid som går förlorad. Visst kan man ta in konsulter för att täppa till hålen kortsiktigt men kunskapsproblemet går inte att lösa så”, säger en person med över tio års erfarenhet från compliance-arbete.

I ett mejl till Breakit tonar Klarnas presstalesperson Aoife Houlihan ned avhoppen:

“Det är några stabsförändringar på gång inom compliance-funktionen men naturligtvis har vi sett till att det blir en ordnad överlämning och att vi har all kompetens och arbetskraft som krävs”, skriver hon i ett mejl till Breakit.

I april i år lämnade dessutom Klarnas chef för riskkontroll, Jonas Björk. Även det är en nyckelposition för just den interna granskningen av bolagets verksamhet. Det betyder att två erfarna chefer på nyckelpositioner försvunnit på kort tid. Jonas Björk ersattes sedan april av Nordea-veteranen Hanna Jacobsson.

Utöver den svenska kontrollfunktionen har Klarna ytterligare två compliance-anställda i Europa och tre i USA.

Vet du mer om utvecklingen på Klarna? Skicka gärna ett mejl till jonas@breakit.se. Anonymitet kan utlovas.

Läs mer