Nikola Motor stämmer Tesla för patentintrång

Tesla Elbilar
Nikola Motor stämmer Tesla för patentintrång

Nikola Motors lastbil till vänster – Teslas till höger. Foto: Press

Finwire / Breakit

Har skapat förvirring på marknaden menar Nikola Motors.

Nikola Motor stämmer Tesla på över två miljarder dollar för patentintrång med den eldrivna lastbilen Semi. Det rapporterar Marketwatch.

I en stämning inskickad i Arizona argumenterar Nikola Motor för att Teslas Semi har en rad karaktärsdrag som liknar de i Nikola Motors egna lastbilar.

Det inkluderar bland annat vindrutan på lastbilen, mittdörren och den aerodynamiska lastbilskroppen. Enligt Nikola gjorde man Tesla medvetna om detta och begärde att bolaget sköt upp presentationen av Semi innan dess att överträdelserna lösts. Men Tesla gav inget svar på detta och valde att visa upp Semi den 16 november.

Enligt Nikola har lanseringen av Semi skapat ”förvirring på marknaden” och försvårat det för företaget att hämta in kapital från investerare och partners. Skadeståndsanspråket på över två miljarder dollar motsvarar det som Tesla fick i extra börsvärde i samband med uppvisningen av Semi, uppger Nikola.

Tesla har genom en talesperson sagt att det är tydligt att det inte finns någon grund för stämningen.

Nikola Motor planerar att börja producera sina lastbilar 2021, medan Tesla inleder sin massproduktion av Semi 2019, om allt går enligt plan.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER