Sök

Sony har sålt hälften av sina Spotify-aktier – för över 6 miljarder

SpotifySony MusicSpotifys börsnotering

Superstjärnan Beyoncé är en av artisterna som kan få skörda frukterna av Sony musics lyckade Spotify-investering. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Musikgiganten cashar in stort på den svenska streamingtjänsten.

3 april 2018 klämtade till slut börsklockan för Spotify. En av storägarna – skivbolaget Sony music – passade då på att direkt sälja en stor del av sitt innehav i bolaget. Vid noteringen ägde Sony 5,7 procent av aktierna i Spotify och ett dygn senare hade innehavet minskat till ungefär 4,7 procent. Skivbolagets del av Spotify värderades vid handelsstarten till över 13 miljarder kronor.

Nu rapporterar sajten Music business worldwide att Sony har fortsatt säljfesten i Spotify. Den senaste månaden har bolaget sålt totalt hälften av hela sitt innehav i det svenska bolaget och kammat hem ungefär 750 miljoner dollar. I svenska kronor motsvarar det drygt 6,6 miljarder.

Skivbolaget har tidigare lovat att delar av vinsten från investeringen ska delas med dotterbolag och artister.

“Det är helt enligt vår policy att dela med oss av avkastning från digitala kataloglicenser”, säger en talesperson för Sony till MBW.

Spotify handlades till strax under 165 dollar per aktie när börsen stängde på tisdagskvällen med ett sammanlagt börsvärde på över 250 miljarder kronor.

Läs mer