Musikbranschen gör sitt bästa år sedan 2008 tack vare Spotify och Apple Music

Spotify Apple Apple Music
Musikbranschen gör sitt bästa år sedan 2008 tack vare Spotify och Apple Music

Tim Cook, vd på Apple och Daniel Ek, vd på Spotify. Foto: Richard Drew/AP/TT samt Janerik Henriksson/TT

Jonas de Lange

Reporter

Ny rapport visar techbolagens dominans – och hotet mot skivbolagsjättarna som få pratar om.

I veckan släppte analysbolaget Midia en stor rapport om musikbranschens omsättning 2017 – och det är riktiga jubelsiffror.

Totalt omsatte musikbranschen 17,4 miljarder dollar – motsvarande 148 miljarder kronor – en ökning med 8,5 procent från föregående år. Hela 43 procent kom från olika streamingtjänster. Bättre än så här har det inte sett ut sedan den internationella finanskrisen 2008, konstaterar Midia i sin rapport.

Den stora drivkraften kommer från just streamingbolagen som ökade sina intäkter med 39 procent förra året, jämfört med 2016. Med den här tillväxttakten kan streaming stå för över hälften av branschens intäkter redan om ett fåtal år. De stora jättarna i sektorn är såklart svenska Spotify och Apple music. Mellan sig har de två bolagen över 100 miljoner betalande användare till sina plattformar.

Tittar man till skivbolagens situation ser dock utvecklingen inte riktigt lika ljus ut.

Den största ökningen kommer nämligen från artister som ger ut musik utan något skivbolag alls. De sprider sin musik bland annat genom plattformar som CD Baby, Tunecore och Bandcamp. De oberoende artisternas intäkter växte med drygt 27 procent jämfört med 2016 och omsatte 472 miljoner dollar. Det är långt ifrån de stora streamingplattformarnas nivåer på 7,4 miljarder dollar, men det är en utmaning som det fortfarande inte pratas jättemycket om.

Frågan, från ett svenskt perspektiv, är om Spotify framöver kommer satsa på att plocka upp de artister som ställer sig utanför skivbolagens långa arm, eller om en annan plattform kommer sticka iväg med den växande delen av branschen. Och hur väl kommer eventuella satsningar på oberoende artister att tas emot av storägaren Universal? Breakit har tidigare kunnat rapportera om exempelvis hur de stora skivbolagen fortfarande har stor makt över de spellistor som skapas av Spotify. Spellistorna är en viktig kanal för nya artister att nå ut till fler potentiella fans.

Läs fler artiklar
LÄS MER