Ericsson överraskar – men Ekholm tonar ner: "Återstår mer arbete"

Ericsson telekom
Ericsson överraskar – men Ekholm tonar ner: "Återstår mer arbete"

Börje Ekholm, vd Ericsson. Foto: TT

Direkt / Breakit

Går bättre än väntat.

Under fredagsmorgonen presenterade Ericsson sin rapport för det första kvartalet i år. Telekombolaget presenterar en rapport som är bättre än marknadens förväntningar på flera punkter.  

Det justerade rörelseresultat landade på 0,9 miljarder kronor för det första kvartalet 2018. Det är att jämföra med analytikernas prognos där man räknar med ett rörelseresultat på -0,59 miljarder kronor, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

Under kvartalet minskade Ericsson den totala personalstyrkan med över 3 000 personer.

I en kommentar skriver vd:n Börje Ekholm att förbättringarna under kvartalet är glädjande.

”Dock återstår mer arbete. Vi har en fokuserad strategi och starka planer för att nå våra långsiktiga mål”, skriver Börje Ekholm. 

Samtidigt backade försäljningen med 24 procent. 

Börje Ekholm har befunnit sig i en pressad situation. 

Finansmannen Christer Gardell, via riskkapitalbolaget Cevian, har nyligen köpt ännu mer aktier i Ericsson.

"2018 blir ett väldigt viktigt år för Börje. Förutom att släcka ned förlusterna behöver Börje avsevärt öka tempot i Ericsson – i alla delar av verksamheten, från sälj till produktutveckling. Det har gått för långsamt. Det har varit för komplext”, sa Christer Gardell i februari.

I rapporten framgår det bland annat att Ericssons målsättning är att fortsätta öka satsningarna på forskning och utveckling inom området Networks.

”Vi har en fokuserad strategi och starka planer för att nå våra långsiktiga mål”, säger Börje Ekholm.

Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 2,0 procent, mot väntade -1,4 procent, och den justerade bruttomarginalen var 35,9 procent. Analytikerna hade väntat sig en bruttomarginal på 32,1 procent. Det rapporterade rörelseresultat, inklusive engångsposter, blev -0,3 miljarder kronor, mot väntade -2,41 miljarder kronor. Försäljningen uppgick till 43,4 miljarder kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 43,3 miljarder kronor.

Planen står fast om att genomföra kostnadsbesparingar om minst 10 miljarder kronor på årsbasis till mitten av 2018, jämfört med årsbasis andra kvartalet 2017.

Läs fler artiklar
LÄS MER