Felix Granander har tröttnat på att vara Stenbecks okände son

Felix Granander har tröttnat på att vara Stenbecks okände son

Felix Granander Foto: Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Finansmannen och miljardären Jan Stenbeck hade en okänd son som ingen i den svenska maktfamiljen visste existerade förrän hans död.
Nu är arvtagaren, den idag 21-årige Felix Granander, redo att kliva ut ur skuggorna.

"Under sommaren återpublicerar vi en del guldkorn ur vårt arkiv – den här texten publicerades första gången i april 2017."

***

I veckan bytte ett av Sveriges absolut mest luxuösa sommarhus ägare. Fastigheten, som ligger i exklusiva Abborrkroken på Djurö i Stockholms skärgård, har sedan 2004 ägts av affärsmannen Michael Häll.

Enligt Di:s uppgifter är den nya ägaren den i dag 18-årige sonen till finansmannen Jan Stenbeck som gick bort 2002. 18-åringen, som i medier har kallats för Jan Stenbecks okände son, var fram till pappans död okänd för sina halvsyskon.

Priset för fastigheten ska, enligt Di:s källor, ha landat på 42 miljoner kronor vilket gör det till Sveriges näst dyraste fritidshus.

– Dagens industri, 02-10-2015

***

Jan Stenbecks okände son.

Sedan fem års ålder har han haft det epitetet i medierna.

Han var den utomäktenskaplige arvtagaren som inte hette Stenbeck i efternamn, som resten av den svenska finansfamiljen inte visste existerade. Men som till slut – efter en arvstvist med sina halvsyskon Cristina, Hugo, Sophie och Max – också fick ta del av miljardarvet Kinnevik.

Han har varit omskriven i pressen vid många tillfällen, men har själv aldrig ställt upp på en intervju.

Nu har den 21-årige arvtagaren Felix Granander tröttnat på att kallas okänd.

***

Vårsolen skiner över Stockholm när Felix tar emot på sitt lilla kontor på bästa adress i centrala Stockholm.

En speldator, pimpad med neonljus, står på ett bord i ena hörnet. Ett konferensbord, en byrå och några stolar fyller resten av rummet.

Det är här hans nystartade investmentbolag Unknown Ventures för tillfället bor. Just nu är det bara han och kollegan Bonnie som arbetar med bolaget. Men de ska bli fler, i takt med att pusselbitarna faller på plats.

“Folk har egentligen börjat komma fram till mig och velat att jag ska investera sedan jag var 18 år. Det har varit både vänner och totala främlingar. Det sprids ju rätt snabbt vem man är. Det har ju bara varit att googla”, säger han.

Felix förklarar att situationen känns ovan. Att bli intervjuad.

“Det här är ju lite utanför min comfort zone. Jag gillar egentligen att hålla mig i bakgrunden, och har aldrig varit ute efter uppmärksamhet på det här sättet. Jag är ju en helt vanlig kille som lever ett vardagligt liv och har haft en normal uppväxt. Det blir lite surrealistiskt”, förklarar han.

Samtidigt är han inte en helt vanlig kille.

Det vet han också.

“Ja, jag är Stenbecks okände son. Så är det ju.”

Felix pappa Jan Stenbeck är en av svenskt näringslivs främsta pionjärer, och byggde bland annat upp monopolutmanare som TV3, Tele2 och Metro. Detta i en tid då reklam-tv, Telia-utmanare och gratistidningar inte existerade.

När han gick bort 2002, endast 59 år gammal, lämnade han efter sig ett imperium som sedan dess förvaltats av Stenbeck-familjen, med Cristina Stenbeck i spetsen.

Med giganter som MTG och Zalando i portföljen är imperiet än idag intakt. Börsvärdet ligger på 86 miljarder kronor.

Felix Granander, som växt upp på Östermalm i Stockholm, sålde själv sina aktier i Stenbeck-familjens imperium 2014, när han var 17 år gammal. Enligt Expressen ska det ha gett honom runt 400 miljoner kronor.

Några aktier i Kinnevik äger han inte idag.

“Just nu fokuserar jag helt på att starta upp mina egna bolag”, förklarar han.

Det är delvis därför vi träffas idag.

Felix Granander har de senaste åren gjort en rad investeringar inom ett brett spektra av branscher. Han har köpt fastigheter, han är delägare i eventbolaget Bubbles & Brunch – som hamnade i medieljuset i samband med den så kallade Kommunalskandalen – och han har investerat i den japanska restaurangen Kasai i Stockholm.

Dessutom har Breakit tidigare kunnat avslöja att han köpt in sig som storägare i det svenska e-sportlaget Ninjas in Pyjamas, som startades av e-sportprofilen Emil “Heaton” Christensen.

“För mig handlar allt om personerna bakom bolagen. Om det är rätt människor. Det kan vara världens bästa idé, men är det inte rätt personer bakom så blir det inget.”

“Just Nip har jag alltid varit ett fan av och jag tycker att deras framtidsplaner är otroligt spännande.”

Hur stora och hur många investeringar Felix – som gav sig in i affärsvärlden direkt efter gymnasiet – planerar att göra med sitt nya bolag vill han inte avslöja. Men om det är rätt personer bakom ett bolag är allt möjligt, förklarar han.

Något som däremot står klart är att det kommer att bli fler investeringar i e-sport för 21-åringen, som själv är en stor gamer.

Felix förklarar att han är involverad i “ett antal” bolag som har kopplingar till e-sportsbranschen.

“Jag tror att e-sporten står inför många utmaningar, det är mycket som ännu inte är på plats. Men det kommer att växa. Det finns massor att hämta. Om tre år kommer e-sport kunna jämföras med en fotbollsmatch. Då kanske man har säsongskort som om det vore ett lag i Stockholm.”

Så har man samtidigt sagt länge nu. Varför tror du att boomen kommer nu?

“Jag skulle säga att det redan har boomat, men det här är en flerstegs-boom. Det måste bli mer socialt accepterat att spela för att det ska ta nästa steg. Kolla bara på hur det ser ut hemma hos folk. Vi hjälper gärna barn att ta sig till fotbollsträning, men det är inte många som uppmuntrar sina barn till att spela mer på datorn. Den äldre generationen förstår inte.”

“Men jag är otroligt glad över att även de stora aktörerna tittar allt mer på e-sport.”

Ett väldigt tydligt och konkret exempel på en stor aktör som satsar stenhårt på e-sport är ett av bolagen som hans pappa, Jan Stenbeck, startade – MTG.

De senaste åren har börsbolaget, under Cristina Stenbecks vakande öga, gått från att vara ett brett mediebolag till att satsa stenhårt på allt från e-sportsfestivaler till spelstudios och turneringar.

“Jag är jätteglad att de har tagit det här steget. Det bevisar bara potentialen i e-sporten. Det behövs fler som gör som dem”, säger Felix Granander.

Någon större kontakt med sin halvsyster Cristina Stenbeck har Felix Granander däremot inte.

“Vi har en relation, men båda är väldigt upptagna, så man hinner inte riktigt ses.”

Cristina Stenbeck har själv uttryckt sig liknande om sin halvbror.

“Det är upp till alla att bygga upp en relation. Absolut”, har hon sagt enligt Expressen.

Felix passar samtidigt på att hylla sin halv-syster, som bland annat sitter i Spotifys styrelse.

“Jag har otrolig respekt för henne. Hon har gjort väldigt många stora saker.”

Har ni haft någon dialog kring framtida samarbeten?

“Jag har de projekt jag brinner för idag. Kanske att man kan hitta samarbeten i framtiden, vi får se.”

***

När den då 18-årige Felix köpte Sveriges “näst dyraste sommarstuga” för 42 miljoner kronor resulterade det i en rad rubriker runt om i Sverige.

Det är inte speciellt konstigt. Att 18-åringar köper sommarstugor för 42 miljoner kronor hör inte till vanligheterna.

“När jag var liten hade vi ett sommarhus på Saltarö, en bit längre bort. Så då åkte vi alltid förbi klippan där huset ligger, och jag försökte alltid se vad det var som låg där uppe. Jag var alltid så nyfiken på hur det såg ut där, och klängde och försökte hoppa för att kunna se. Jag blev lite kär i det där huset.”

När han blev 18 år gammal bestämde han sig för att slå till.

Huset, med sin spektakulära utsikt, har sedan dess genererat ytterligare rubriker. Det har bland annnat använts vid inspelningen av filmen “Män som hatar kvinnor”.

Felix har även köpt granntomten, en udde på 30.000 kvadratmeter, för att kunna bygga ett hus åt sin mamma där.

“Ja, det har skrivits en hel del om det där.”

Vad har du för relation till Jan Stenbeck idag? Vad tänker du om honom?

“Jag har otrolig kärlek och respekt, och tänker på honom väldigt ofta. Jag sitter här idag och kan göra det jag älskar tack vare honom."

Du fick väldigt mycket pengar i ung ålder. Hur har du hanterat det?

Jag har lärt mig otroligt mycket de senaste tre åren, och jag har gjort snedsteg också, när folk kommit med affärsidéer och sådär. Men jag ser det inte riktigt som misstag, det är läxor. Men jag vet att jag sitter i en speciell sits och måste ha huvudet på rätt ställe.”

Samtidigt köpte du en sommarstuga för 42 miljoner direkt när du blev 18 år. Hur reagerade din mamma när du sa att du tänkte göra det?

"Min mamma är den person jag ser upp till mest av allt här i världen. Hon har lärt mig att vara självständig, ta ansvar – och alltid låtit mig ta egna beslut."

Det är nog inte sista gången vi hör om Felix Granander – Stenbecks numera kände son. 

Läs fler artiklar
LÄS MER