Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Klarna-toppens riskkapitalbolag och Tillväxtverket lanserar accelerator för kvinnor

Artikel bild
Gunilla Nordlöf och Sïmon Saneback inleder nytt samarbete. Foto: Press.

Femtech bootcamp ska locka fler kvinnor till techvärlden.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

“Vi behöver hitta nya vägar för att skapa möjligheter för fler kvinnor inom tech-sektorn”.

Det säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf i ett nytt pressmeddelande. Att andelen kvinnor är låg i techsektorn är ett vida känt problem. Nu har just Tillväxtverket hittat en ny lösning på problemet.

Under en vecka bjuder myndigheten in kvinnliga entreprenörer från hela landet till en slags startupturné i Stockholm.

Tanken är att ge deltagarna inspiration och ett nytt nätverk i techsektorn. Med sig på satsningen har man fått riskkapitalbolaget Wellstreet, som grundats av den tidigare Klarna-toppen Mikael Wintzell och e-handelsprofilen Sïmon Saneback.

“Det behövs fler konkreta insatser för att lyfta fler kvinnor i rampljuset samt skapa ett starkt community som erkänner att kapitalet från både privat och offentlig sektor fortfarande inte är rättvist fördelat. Granskningar visar att under 1% av kapitalet går till techbolag startade av kvinnor, något som vi bör omvärdera för ökad jämställdhet”, säger Sïmon Saneback, serieentreprenör och medgrundare till Wellstreet, i pressmeddelandet.

Den nya satsningen, som går under namnet Femtech bootcamp, är en förlängning av Tillväxtverkets tidigare satsning Startup Sweden. I pressmeddelandet skyltar myndigheten med att tidigare deltagare i programmet lyckats locka till sig 70 miljoner kronor i riskkapital efter deltagandet.

Läs mer